Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министри одбране Црне Горе и Хрватске: Стабилност Западног Балкана може се одржати искључиво унапређивањем регионалне сарадње и међусобног повјерења

   
  
 
Интензивиран и фокусиран дијалог, који је на Самиту НАТО у Велсу креиран искључиво за Црну Гору, представља потврду да је Црна Гора најспремнији и најозбиљни кандидат за чланство, што даје додатан подстрек у спровођењу реформи у систему одбране - рекла је министарка одбране проф. др Милица Пејановић-Ђуришић у разговору са министром одбране Републике Хрватске Антем Котромановићем, који борави у званичној посјети Црној Гори.
 
Пејановић-Ђуришић је нагласила да се стабилност Западног Балкана и цијеле Југоисточне Европе може одржати искључиво унапређивањем регионалне сарадње и међусобног повјерења, те да је регионална сарадња значајан сегмент развоја држава региона. У том контексту, посебно је нагласила значај сарадње са Републиком Хрватском и захвалила на континуираној подршци коју та земља пружа европским и евроатлантским аспирацијама Црне Горе. Она је упознала министра Котромановића са приоритентим задацима Министарства одбране и плановима за наредни период, у циљу испуњавања критеријума за добијање позива за чланство у НАТО.
  
Министар Котромановић је оцијенио да је између два министарства остварена одлична садрања током заједничког учешћа у мисији ИСАФ у Авганистану, и да одлука са Самита у Велсу потврђује да је Црна Гора остварила значајне резултате у процесу приступања НАТО-у, те да је грешка што Црна Гора није добила позив још на Самиту. Нагласио је да позив мора доћи 2015. године, јер свако друго одлагање ће штетити и НАТО-у и стабилности цијелог региона и изразио увјерење да ће Црна Гора кроз интензивиран и фокусиран дијалог испунити задате циљеве на евроатлантском путу.
 
На састанку је било ријечи и о напретку у области реформи безбједносног сектора, владавине права, модернизацији војске и подршци јавног мњења за чланство у НАТО, које представљају кључне области у процесу приступања Алијанси.
  
Министри су се осврнули и на досадашњу билатералну сарадњу, коју су оцијенили као веома добру и квалитетну, и изразили увјерење да ће се она у наредном периоду интензивирати, нарочито у школовању и обуци црногорских кадета и припадника МО и Војске Црне Горе, у сарадњи морнарица и ваздухопловстава, учешћу у регионалним вјежбама и заједничком ангажовању у међународним мисијама и операцијама. Министар Котромановић је исказао спремност Министарства одбране Хрватске да пружи пуну подршку и помоћ у даљем процесу реформи црногорског система одбране, као и преношењу искустава из процеса преговарања и интеграције у НАТО.
  
Током сусрета потписан је и Споразум између Министарства одбране Црне Горе и Министарства одбране Републике Хрватске о школовању кадета Министарства одбране Црне Горе у Републици Хрватској, на студијским програмима Војно инжењерство и Војно вођење и управљање.
 
Министарство одбране / Биро за односе с јавношћу
 

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?