Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Велики број послодаваца из приватног сектора пријавио се за трећи циклус Програма стручног оспособљавања

Објављено: 17.10.2014. 22:52 Аутор: Биро за односе с јавношћу
Пријава корисника у оквиру трећег циклуса Програма стручног оспособљавања лица са стеченим високим образовањем почиње у понедјељак, 20. октобра 2014. године. 

Према, до сада, расположивим информацијама укупно је тражено 6.911 мјеста за стручно оспособљавање корисника Програма, од чега је одобрено 5.438 мјеста, а у поступку обраде су пријаве за 1.473. Број пријављених мјеста у трећем циклусу Програма је већи у односу на претходна два циклуса, односно у 2012. години број оглашених мјеста је био 5.317, док је у 2013. години тај број износио 5.800.

Укупно пријављених послодаваца са територије Црне Горе је 1.331 од чега је из приватног сектора 1.171, а из јавног сектора 160 послодаваца. Важно је истаћи да су у првом циклусу Програма право учешћа, као послодавци, имали и органи државне управе док, сходно јавном позиву, у другом и трећем циклусу нијесу учествовали. 

Највећи број пријављених послодаваца је из приватног сектора што је од почетка реализације Програма постављено као један од примарних циљева, имајући у виду да управо овај сектор треба активно да учествује у стручној обуци младих и отварању нових радних мјеста. 

Послодавци су дужни да корисницима пруже стручно оспособљавање, у складу са Програмом стручног оспособљавања лица са стеченим високим образовањем, а стручни тим задужен за реализацију Програма, у сарадњи са надлежним државним органима, вршиће контролу спровођења стручног оспособљавања.

Према евиденцији Завода за запошљавање Црне Горе, на дан 16. октобра 2014. године, 3.572 незапослена лица су са стеченим високим образовањем, без радног искуства у нивоу високог образовања. 

Пријаве корисника Програма ће трајати до 20. новембра 2014. године.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?