Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Брисел: Представљен Пети годишњи национални програм (АНП)

Пети годишњи национални програм (АНП) представљен је данас на састанку Црне Горе са земљама чланицама Алијансе у сједишту НАТО у Бриселу. Овим је Црна Гора започела нови циклус у оквиру Акционог плана за чланство(МАП) који укључуји период интензивираних и фокусиран разговара који ће резултирати одлуком НАТО да ли ће да упуте Црној Гори позив за чланство у до краја 2015.године.

Састанком је предсједавао амбасадор Трасивулос Стоматопулос, помоћник генералног секретара НАТО-а за политичка питања и безбједносну сарадњу.Документ су представили Драгана Радуловић, генерални директор за НАТО и политику безбједности из Министарства вањских послова и европских интеграција и Иван Машуловић, помоћник министра за политику одбране у Министарству одбране.

Земље чланице НАТО су похвалиле досадашњи учинак и изразиле задовољство што ће у оквири нове фазе сарадње Црна Гора и НАТО имати могућност учесталих и садржајних контаката на свим нивоима. Оцијенили су да је пети АНП квалитетат документ у коме су јасно истакнути приоритети на које Црна Гора треба да се фокусира у периоду интензивираних и фокусираних разговора. Изразили су наду да ће овај процес резултирати даљим напретком Црне Горе од које ће зависити одлука о упућивању позива до краја 2015.године.У том смислу, нагласили су да ће посебна пажња земаља чланица бити усмјерена на преостале задатаке из четири кључне области – владавини права, сектор безбједности, одбране и јачања јавне подршке.

Посебно је похваљена активна улога Црне Горе у региону и јачању добросусједских односа, као и учешће у ИСАФ мисији и опредјелјеност да пружи допринос и након 2014., чиме показује да је поуздан партнер НАТО у јачању безбједности на глобалном нивоу.

МИНИСТАРСТВО ВАЊСКИХ ПОСЛОВА И ЕВРОПСКИХ ИНТЕГРАЦИЈА
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?