Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Савјет за приватизацију усвојио полугодишњи Извјештај о реализацији Плана приватизације за 2014. годину

Објављено: 21.10.2014. 23:56 Аутор: Биро за односе с јавношћу

На данас одржаној сједници Савјета за приватизацију и капиталне пројекте, којом је предсједавао предсједник Владе и предсједник Савјета Мило Ђукановић, усвојен је полугодишњи извјештај о реализацији Плана приватизације за 2014. годину.

Полазећи од обавеза и задатака утврђених Планом приватизације, у извјештајном периоду су спроведении тендери за продају акцијског капитала Института »др Симо Милошевић« и Јадранског бродоградилишта из Бијеле. Имајући у виду да је тендер за продају капитала Јадранског бродоградилишта проглашен неуспјелим, на сједници је закључено да након четвртог неуспјелог тендера и одсуства интересовања за тај модел приватизације, нема сврхе обнављати тендер за продају акција, већ кроз програмирани стечај наћи инвеститора који ће у прелазном периоду задржати основну дјелатност Бродоградилишта са смањеним бројем запослених и истовремено инвестирати у дјелатност ремонта јахти и мегајахти, за што је исказано интересовање. Када је у питању Институт „др Симо Милошевић“, за који је у предвиђеном року достављена једина понуда од Интернатионал Wеллнесс Гроуп Лимитед из Лондона, преговори око закључивања Уговора су у току.

Активности на валоризацији острва Ластавице са тврђавом „Мамула“, према оцјени Савјета, такође су сагласни са постављеним циљевима, па са компанијом Орасцом девелопмент холдинг, која је исказала интересовање, треба наставити преговоре на закључењу Уговора. За разлику од тог пројекта, тендери за валоризацију локалитета између Њивица и ушћа Суторине и локалитета "Бигово"-Траште, проглашени су неуспјелим, јер понуде нијесу одговарале условима тендера и инструкцијама понуђачима. Приговор конзорцијума ЛЛЦ "Лиме Продуцтион" и Биллпоинт Финанце Груп" на одлуку о проглашавњу тендера за локалитет између Њивица и ушћа Суторине неуспјелим, Савјет је одбацио као неоснован и прихватио одлуку Тендерске комисије.

Савјет је усвојио Информацију о раскиду Уговора о закупу земљишта за изградњу голф комплекса у Тивту и задужио Секретаријат за развојне пројекте да у сарадњи са Тендерском комисијом, предузећем “Монтепранзо-Бокапродукт” и правним савјетницима Савјета за приватизацију и капиталне пројекте, у што скоријем року анализира и достави Савјету предлог будуће валоризације земљишта које је било предмет Уговора о изградњи голф комплекса.

Савјет је прихватио предлог Министарства здравља о раскиду Споразума са аустријском компанијом ИАСОН о финансирању, изградњи и коришчењу ПЕТ/ЦТ центра по Б.О.Т систему у оквиру Клиничког центра Црне Горе, оцијенивши да су се искључивом кривицом инвеститора и одлагањем извршавања уговорних обавеза стекли услови за раскид наведеног Споразума.

Прихваћено је и мишљење Министарства туризма да се Будванској ривијери одобри сагласност за измјену Уговора о заједничком улагању са Франета градњом, уз препоруку да посебним чланом у Уговора о заједничком улагању дефинише износ средстава који та компанија може надокнадити компанији ”Франета градња” у случају евентуалне деекспропријације, уз примјену важећих методологија и стандарда.

Савјет се упознао са тендерском документацијом за давање у дугорочни закуп локалитета Доња Арза Херцег Нови и задужио Комисију да у што краћем року распише тендер и размотрио друга питања из своје надлежности.

Биро за односе с јавношћу

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?