Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Савјет за владавину права: Приоритет у реформама - доношење сета закона из области правосуђа и антикоруптивних закона

Објављено: 22.10.2014. 23:10 Аутор: Биро за односе с јавношћу
 
Савјет за владавину права, којим предсједава потпредсједник Владе и министар правде Душко Марковић, разматрао је на данашњој сједници Извјештај Европске комисије о напретку Црне Горе за 2014. годину, у дијелу који се односи на организовани криминал и корупцију. При томе је посебна пажња посвећена законодавним активностима које се не одвијају планираном динамиком, као и степену реализације активности које воде испуњењу привремених мјерила.

Савјет је констатовао да овај, трећи по реду извјештај, на објективан и јасан начин осликава остварени напредак, као и недостатке у процесу испуњавања обавеза из европске агенде. Такође је констатовано да су у извјештају дате јасне смјернице за рад државне администрације, како би се у овој фази обезбједила задовољавајућа динамика реформи.

Потпредсједник Марковић је нагласио да чланови Савјета имају не само професионалну, већ и политичку одговорност за постављање стандарда понашања за државну администрацију, у циљу стварања подстицајног амбијента за спровођење реформи утврђених стратешким документима у овој области, што је приоритет државне администрације у преговарачком процесу.

Полазећи од потребе динамизирања интегационих процеса, Савјет је идентификовао реформске приоритете, првенствено кроз доношење сета закона из области правосуђа и антикоруптивних закона - Закона о спрјечавању корупције као кровног закона, те Закона о спрјечавању сукоба интереса, Закона о финансирању политичких партија и Закона о лобирању, до краја 2014. године. Из Извјештаја о напректу такође је препозната потреба доношења измјена и допуна Законика о кривичном поступку и Закона о специјалном тужиластву, до краја ове године.

Рад на овим законима и активности које воде испуњењу привремених мјерила биће предмет посебне пажње Савјета у наредном периоду, у циљу унапређења динамике испуњавања обавеза предвиђених акционим плановима за поглавља 23 и 24.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?