Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са сједнице Владе Црне Горе

Објављено: 23.10.2014. 23:24 Аутор: Биро за односе с јавношћу
 
Влада Црне Горе, на данашњој сједници којом је предсједавао предсједник Мило Ђукановић, утврдила је Предлог закона о регистрима пребивалишта и боравишта. Доношењем овог закона створиће се услови за поједностављивање процедура и олакшано остваривања права црногорских држављана, повећање ажурности и ефикасно спречавање фиктивне пријаве пребивалишта.

Влада је утврдила Предлог Закона о лобирању чије доношење је предвиђено Акционим планом за спровођење Стратегије за борбу против корупције и организованог криминала и Акционим планом за преговарачко поглавље 23. Предлог закона фокусиран је на испуњавање међунардних стандарада у погледу прецизнијег дефинисања сукоба интереса у поступку лобирања те обавезе лобираних лица да пријаве сваки од лобистичких контаката. Њиме се, између осталог, постављају лимити, правила и санкције за непоштовање правила лобирања. Предлогом су дефинисана норнативна рјешења за спречавање недозвољених утицаја у поступцима доношења прописа и спрјечавање потенцијалне корупције, чиме ће се подићи транспарентност рада институција.

Влада је данас утврдила Предлог закона о измјенама и допунама Закона о безбиједности саобраћаја на путевима. Предложеним текстом, између осталог, предвиђено је увођење категорије млад возач до 24 године живота за коју се прописују додатна ограничења брзине и нулта граница алкохола и психоактивних супстанци у организму, како би се смањио број младих возача који учествују у саобраћајним незгодама. Новчане казне за прекршај прилагођавају се платежној моћи црногорских грађана, чиме треба да се постигне већи степен наплате, а прописује се и поједностављивање појединих процедура и прецизирање норми, ради лакше примјене.

На сједници је утврђен и Предлог закона о измјенама и допунама Закона о заштити ваздуха. Иновираним законским текстом уређује се праћење алергеног полена у оквиру државне мреже за праћење квалитета ваздуха. Закон се даље усклађује са релевантним прописима Европске уније и прецизније се утврђују надлежности институција система у овој области.

Данас је Влада усвојила Информацију о пројектима од регионалног значаја, којом су обухваћени Јонско-јадрански гасовод, Јадранско-јонски аутопут и пруга Београд-Бар. Циљ Информације је да се пројекти свестрано сагледају ради обезбјеђивања партиципације Европске уније у њиховом финансирању, односно проналажења других извора и модела финансирања.

Влада је усвојила и Информацију о квалитативним и квантитативним ефектима љетње туристичке сезоне 2014. године. На сједници је констатовано да су, упркос ванредним околностима под којима се овогодишња сезона одвијала, остварени задовољавајући резултати пословања туристичке привреде, захваљујући правовременим и адекватним активностима предузетим од стане државе, локалних управа и туристичке привреде.

У вези са Социјалним програмом рјешавања проблема вишка запослених у Комбинату алуминијума Подгорица, Преради и Ковачници, Влада је на данашњој сједници донијела одлуку о продужетку рока за пријављивање на 31. март 2015. године.

Влада је донијела Одлуку о доношењу Државне студије локације "Михаиловићи". Израдом Студије створени су услови за изградњу туристичког насеља и луке наутичког туризма на овом атрактивном локалитету на подручју Ријеке Црнојевића. Кроз план су интегрално сагледани и анализирани сви елементи намјене и организације коришћења простора, у циљу заштите и подстицања даљег укупног развоја ширег подручја.
 
Биро за односе с јавношћу
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?