Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Братислава: Похваљен напредак Подгорице у приступним преговорима и изражена подршка отварању нових преговарачких поглавља до краја 2014. године

Министри вањских послова земаља Вишеградске групе (В4) и Западног Балкана састали су се у Братислави, на позив Мирослава Лајчака, министра вањских послова Словачке, која предсједава В4. На састанку су учествовали и потпредсједница Европске комисије и Висока представница ЕУ за вањске послове и политику безбједности Федерика Могерини, МВП Аустрије Себастијан Курц и генерални секретар Регионалног савјета за сарадњу Горан Свилановић. Састанку је присуствовао потпредсједник Владе и министар вањских послова и европских интеграција Игор Лукшић.

Министри су разговарали о ситуацији на Западном Балкану и размијенили мишљења о пакету проширења ЕК, који је објављен 8. октобра 2014. Државе чланице В4 су потврдиле своју подршку проширењу ЕУ и НАТО-а, као једном од кључних приоритета Групе. Министри су нагласили важност да се одржи моментум и кредибилитет ЕУ и НАТО интеграционих процеса. Приступ базиран на условљености и заслугама требало би примијенити. С друге стране, ЕУ и НАТО би требало да на одговарајући начин одговоре на напредак земаља аспираната. Земље В4 ће наставити да дијеле своје искуство процеса транзиције и интеграције у ЕУ и НАТО.

Земље В4 су оцијениле да овогодишњи извјештаји о напретку дају избалансирану и објективну процјену ситуације и сагласни су са закључцима и препорукама Комисије.

Министри земаља В4 су нагласили напредак Подгорице у приступним преговорима и изразили њихову подршку отварању нових преговарачких поглавља до краја 2014. године.

У погледу проширења НАТО, министри земаља В4 су поздравили одлуку Сјеверно-атлантског савјета да отпочне интензивне и фокусиране разговоре с Подгорицом и да питање приступања Црне Горе размотри до краја 2015.

Такође, разговарало се и о активностима В4 које су усмјерене на земље Западног Балкана. У том контексту, поздравили су политичку вољу и консензус земаља ЗБ да оснују Фонд базиран на принципима и моделу Међународног вишеградског фонда.

Потпредсједник Владе Игор Лукшић је захвалио на континуираној подршци земаља В4 напретку Црне Горе и њеној пуној интеграцији у ЕУ и НАТО. У контексту даљег напретка Црне Горе, информисао о недавном избору ВДТ с квалификованом већином у Парламенту, чиме је комплетирана примјена уставних амандмана у циљу јачања независности правосуђа. Такође, истакао је да би у Парламенту до краја године требало да се усвоји нови сет закона у циљу јачања оквира за борбу против корупције, што би требало да допринесе и снажењу биланса резултата.

Потпредсједник Лукшић је, такође, нагласио важност иницираног берлинског процеса под покровитељством савезне канцеларке Њемачке Ангеле Меркел за даљи процес интеграције земаља Западног Балкана у ЕУ и поздравио најављене активности Аустрије, као домаћина наредне Конференције, која ће се одржати 27. августа 2015. 

У одвојеном сусрету са словачким колегом Мирославом Лајчаком, потпредсједник Лукшић је изразио захвалност на посвећености и свестраној подршци Словачке и министра Лајчака лично напретку Црне Горе ка чланству у ЕУ и НАТО.

Потпредсједник Лукшић је на маргинама састанка имао одвојене сусрете и са Себастијаном Курцом, МВП Аустрије и Гжегожем Схетином, МВП Пољске, којом приликом је указао на важност коју Црна Гора придаје даљем јачању партнерства с овим земљама, у оквиру европских и евро-атлантских интеграција. 

МИНИСТАРСТВО ВАЊСКИХ ПОСЛОВА
И ЕВРОПСКИХ ИНТЕГРАЦИЈА
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?