Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са сједнице Владе Црне Горе

Објављено: 07.11.2014. 00:05 Аутор: Биро за односе с јавношћу

Влада Црне Горе је, на 88. сједници којом је предсједавао предсједник Мило Ђукановић, у склопу спровођења мјера предвиђених стратешким и планским документима, као и препорука Европске комисије, утврдила Предлог закона о спречавању корупције и Предлог закона о измјенама и допунама Закона о спречавању сукоба интереса.

Предлогом закона о спречавању корупције прописују се мјере за спрјечавање сукоба јавног и приватног интереса, ограничења у вршењу јавних функција, заштита лица која пријављују угрожавање јавног интереса са сумњом на постојање корупције и успоставља се Агенција за спрјечавање корупције, као централно и независно антикорупцијско тијело. Законом је прописано да Агенцију, која ће објединити и ојачати надлежности већ постојећих превентивних органа и тијела, оснива Скупштина Црне Горе.

У циљу подизања нивоа повјерења грађана у савјесно и одговорно вршење јавних функција, измјенама и допунама Закона о спречавању сукоба интереса унапређују се ограничења у вршењу јавних функција, ближе дефинише садржина извјештаја о приходима и имовини и прописују друге мјере које ће омогућити ефикасније откривање и санкционисање случајева сукоба интереса. Доношењем измјена и допуна Закона потпуности ће се испунити стандарди у овој области и спровести паланиране активности и мјере прописане стратешким документима

Влада је одгодила за понедјељак утврђивање Предлога Закона о буџету за 2015. годину како би текст био технички дорађен. Указано је на неопходност буџетске подршке ефикаснијем коришћењу ресурса у циљу стварања нове вриједности и отварања нових радних мјеста уз спровођење пореске политике која ће допринијети да Црна Гора буде још атрактивнија дестинација за стране инвестиције. С тим у вези премијер је истакао потребу пажљивог дефинисања трошкова који су у функцији поменутих приоритета Владе уз истовремено резање расхода који нијесу приоритетни. Нагласио је неопходност ригорозног смањења трошкова службених путовања у државним органима.

Прихваћен је предлог пројекта „Управа по мјери грађана и бизниса“. Сврха пројекта је покретање јавног дијалога путем којег ће грађани, пословна заједница, академска заједница, невладине организације и укупна заинтересована јавност указати државној и локалној администрацији на проблеме са којима се грађани и пословни субјекти у Црној Гори сусрећу у остваривању својих права и пословању и предложити начине за унапређење квалитета, ефикасности и доступности јавних услуга, као и стварање бољег и стимулативнијег пословног амбијента, чиме се сужава и простор за сиву економију.

Влада је већином гласова прихватила аргументацију и мишљење Министарства културе на Предлог закона о допунама Закона о медијима.

Биро за односе с јавношћу

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?