Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Хан у разговору са Лукшићем: Преговори са Црном Гором доказују да нема замора у погледу проширења ЕУ

    
Нема замора у погледу проширења ЕУ и то доказује управо процес преговора са Црном Гором - истакао је европски комесар за сусједство и преговоре о проширењу Јоханес Хан у разговору са потпредсједником Владе и министром вањских послова и европских интеграција Игором Лукшићем.

Хан је нагласио да Европска комисија, али и све земље чланице, желе да виде промјене које доносе преговори о чланству у ЕУ, оцијенивши да је Црна Гора на добром путу. Такође је изразио задовољство чињеницом да Црна Гора активно учествује и континуирано иницира регионалну сарадњу. У том контексту поздравио је иницјативу Западно-балканске шесторке, чији је циљ да додатно унаприједи сарадњу и заједничке активности у погледу бољег међусобног повезивања али и европске интеграције земаља региона.

Потпредсједник Лукшић је истакао да је посјета комесара Црној Гори у овом тренутку веома важна и потврђује став да у Европској комисији нема замора од проширења. Он је упознао комесара са актуелним моментом у преговарачком процесу и реформама које се спроводе у кључним областима, истакавши да владавина права, економско управљање и јачање административнх капацитета представљају приоритет на европском путу Црне Горе.

Лукшић је указао и на важност регионалне сарадње и истакао да реформе које земље спроводе у националним оквирима доприносе, како бољој регионаној повезаности, тако и бржој интеграцији у ЕУ. „Јасно је да ће земље региона једног дана постати пуноправне чланице Европске уније, али је у овом тренутку приоритет искористити вријеме на најбољи могући начин до тог дана и изградити снажне и одрживе механизме практичне сарадње“ рекао је Лукшић.

На састанку је било ријечи и о значају регионалних инфраструктурних пројеката, као и механизмима обезбјеђивања квалитетне примјене законских регулатива усаглашених са европским стандардима, те о даљој динамици отварања преговарачких поглавља.
  
Министарство вањских послова и европских интеграција/Биро за односе с јавношћу
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?