Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка Пејановић-Ђуришић на Халифаx форуму: Црна Гора одлучна да унаприједи одрживост имплементираних реформи

Црна Гора је одлучна да се у предстојећем периоду интензивираних и фокусираних разговора додатно ангажује на побољшању одрживости имплементираних реформи, како би у потпуности била спремна за позивницу за НАТО наредне године - истакла је министарка одбране др Милица Пејановић-Ђуришић у обраћању на ВИ Безбједносном формуму Халифаx, који се одржава од 21 - 23. новембра у Халифаксу, у Новој Шкотској.

Учествујући на сесији о будућности Европе, нагласила је да су чланство у НАТО и ЕУ спољнополитички приоритети Црне Горе и да је Влада, кроз интензивне активности, посвећена тим циљевима. У том контексту, нагласила је да прикључење Црне Горе Сјеверноатлантској алијанси представља допринос трајном миру и стабилности у Југоисточној Европи. Такође се осврнула и на регионалну сарадњу, оцијенивши да је, осим чланства у НАТО и ЕУ, то још један од спољнополитичких приоритета Црне Горе и истакла спремност Црне Горе да подржи сваку иницијативу која има за циљ да се отворена питања између сусједа рјешавају на демократски начин, уз пуно поштовање људских права и слобода, и у сарадњи са партнерима са којима дијелимо заједничке вриједности.

Овогодишњи форум је био посвећен савременим безбједносним изазовима који не познају националне границе и подједнако утичу на све државе у свијету, без обзира на њихову величину, политичку, војну и економску моћ.

Будући да у раду Форума учествује преко 300 представника влада, оружаних снага, универзитета, невладиних организација и медија из преко 60 држава из свих дјелова свијета, то је била прилика да се учесници информишу о резултатима које Црна Гора остварује у области европских и евроатлантских интеграција и спровођењу реформи. Форум је уједно омогућио да се пренесе недвосмислена порука да се једино кроз интеграцију у европске и евроатлантстке структуре могу дугорочно осигурати мир и стабилност на Балкану.

Током боравка у Халифаксу, министарка Пејановић Ђуришић се сусрела са министром националне одбране Канаде Робертом Николсоном са којим је разговорала о могућности даљег унапређења сарадње у области одбране, посебно кад је у питању јачање способности Војске Црне Горе. Министарка је упознала канадског колегу и са активностима које Црна Гора спроводи у процесу евроатлантских интеграција, при чему се осврнула и на одлуку Самита у Велсу о отварању интензивираног и фокусираног дијалога са Црном Гором, коју је оцијенила да представља својеврсну потврду да Црна Гора успјешно спроводи реформе на путу ка пуноправним чланству у НАТО. У том контексту је нагласила да ће се и у наредном периоду наставити са активностима, које ће резултирати очекиваним позивом за чланство.

Министар Николсон се сагласио да је одлука са Самита позитивна за Црну Гору, и да представља додатан подстрек за даље спроводјење реформи у релевантним областима. Изразио је пуну подршку Канаде евроатлантским аспирацијама Црне Горе и спремност да се непосредно ангажује ради успјешног окончања процеса интензивираног дијалога са НАТО.

Министарка се захвалила на подршци Канаде у процесу евроатлантских интеграција Црне Горе и изразила очекивање да ће Канада као и остали партнери препознати значај НАТО чланства не само за Црну Гору, већ и са аспекта стабилности Западног Балкана у цјелини. 


Министарство одбране / Биро за односе с јавношћу

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?