Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Савјет за унапређење пословног амбијента, регулаторних и структурних реформи усвојио закључке о препорукама Савјета страних инвеститора

Објављено: 26.11.2014. 20:57 Аутор: Биро за односе с јавношћу

Савјет за унапређење пословног амбијента, регулаторних и структурних реформи, на данашњој сједници којом је предсједавао потпредсједник Владе и министар вањских послова и европских интеграција Игор Лукшић, размотрио је и усвојио одговоре ресорних институција поводом препорука из Извјештаја Савјета страних инвеститора у Црној Гори, о инвестиционој клими у земљи (тзв. „Бијелу књигу“). Извјештај ССИ је представио члан Управног одбора те асоцијације Сзаболцс Хорватх, констатујући добру сарадњу са Савјетом за унапређење пословног амбијента и Министарством финансија у елиминисању регулаторних баријера у пословању.

Савјет је на данашњој сједници усвојио и Информацију о реализацији закључака са тематске сједнице Владе у вези са структурним реформама из области просвјете, здравства и тржишта рада, оцијенивши да је већина закључака реализована, те да је реализација преосталих у току.

Тема расправе била је и Анализа друге фазе обједињавања инспекцијских служби, поводом које је Савјет закључио да је измјенама и допунама Закона о инспекцијском надзору потребно, као изузетак, прописати да инспекцијски надзор над наплатом јавних прихода и контролом достављања финансијских извјештаја врши орган државне управе законом одређен за ту област.

Савјет је усвојио и Анализу положаја организација са јавним овлашћењима, којом су идентификовани проблеми у организацијама које врше јавна овлашћења и предложена најцјелисходнија рјешења за унапређење стања у тој области. Савјет је констатовао да, на темељу налаза у том документу, треба приступити припреми законодавно-правног оквира, којим ће се на системским основама дефинисати положај организација које врше јавна овлашћења у Црној Гори.

На данашњој сједници размотрени су и предлози Уније послодаваца о унапређењу пословног амбијента у вези са припремом измјена и допуна Закона о родној равноправности и Закона о забрани дискриминације лица с инвалидитетом. Такође је размотрена и оцјена Уније послодаваца да висина, начин обрачунавања и плаћања чланског доприноса туристичким организацијама и формирање и начин наплате цијена воде и пречишћавања и одвођења отпадних вода у Општини Будва, представља бизнис баријеру, о чему је иницирана активности на њеном превазилажењу.

Данас је усвојена и Информација о обавезама ресорних министарстава у вези са Акционим планом »Гиљотине прописа« за ИИИ квартал 2014. године. Поред тога, чланови Савјета су се упознали и са активностима на имплементацији другог стуба регулаторних реформи, кроз Извјештај „Анализа ефеката прописа у Црној Гори”, који је припремио ОЕЦД/СИГМА. У име ОЕЦД-а, извјештај је презентирао консултант Клас Клаас, који је похвалио напоре Црне Горе на имплементацији овог процеса, уз оцјену да је наша држава једина на Западном Балкану која спроводи процедуру припреме Анализе ефеката прописа, системски и ефикасно.

Чланови Савјета су размотрили и Иницијативу Заједнице општина за успостављање одрживог система управљања грађевинским земљиштем и финансирања локалних самоуправа, као предуслова за креирање повољног пословног амбијента, и упознали се са налазима извјештаја „Индекса глобалне конкурентности” који припрема Свјетски економски форум, као и Извјештаја о лакоћи пословања за 2015. годину, који припрема Свјетска Банка.

Биро за односе с јавношћу

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?