Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Каварић на конференцији у Бакуу: Подржавамо развој индустрије кроз усвајање подстицајних мјера

Влада Црне Горе подржава развој индустрије као важне привредне гране кроз усвајање различитих подстицајних мјера, како за домаће, тако и стране инвеститоре, али и кроз оснивање бизнис зона - казао је министар економије др Владимир Каварић у уводном излагању на конференцији која се данас и сјутра одржава у Бакуу под насловом „Главни трендови у индустријској политици, модерни приступи и праксе у 21. вијеку“.

Каварић је нагласио да је важна подршка развоју индустрије Владин Програм подстицаја бизнису, који обухвата оснивање бизнис зона, у оквиру којих су инвеститорима омогућене пореске и административне олакшице на државном и на нивоу локалне самоуправе.„Када говоримо о индустрији, развој ове гране привреде подржавамо кроз постојећи пакет подстицаја, али и кроз нови правни оквир који се односи на подстицајне мјере који ће Влада ускоро да усвоји“, казао је Каварић. Он је учесницима конференције инвестициони оквир у Црној Гори представио као веома повољан, нагласивши да је повећање конкурентности националних економија један од главних задатака свих влада.

„Главна достигнућа досадашњих реформи су политичка и макроекономска стабилност, ефикасан и транспарентан порески систем, реформисан банкарски систем, једноставно и брзо оснивање предузећа, добра законска основа и заштита за стране инвеститоре, и једнак третман страних и домаћих инветситора“, казао је министар и подсјетио да је Црна Гора пуноправна чланица СТО и потписник ЦЕФТА и ЕФТА споразума и споразума о слободној трговини са ЕУ, Русијом и Турском.

Каварић је на конференцији представио најважније инвестиционе пројекте у Црној Гори, међу којима је и пројекат изградње туристичког комплекса у Херцег Новом, који реализује азербејџанска компанија Азмонт Инвестментс.

„С аспекта енергетике, у току је реализација неколико важних пројеката, међу којима је неизоставно поменути пројекат изградње подморског кабла између Црне Горе и Италије, чијом реализацијом се Црна Гора позиционира као важно енергетско чвориште у региону“, казао је министар Каварић.

Делегација Министарства економије, коју предводи министар Каварић, на позив министра економије и индустрије Републике Азербејџан Шахина Мустафајева, учествује на тој конференцији. У делегацији су и секретар Министарства економије Игор Новељић и генерални директор за трансформацију и инвестиције у Министарству Иван Бошковић.

Министарство економије / Биро за односе с јавношћу
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?