Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са сједнице Владе Црне Горе

Објављено: 28.11.2014. 01:05 Аутор: Биро за односе с јавношћу

Сједница Владе Црне Горе - кадрови

Влада Црне Горе, на 91. сједници којом је предсједавао предсједник Мило Ђукановић, утврдила је Предлог закона о измјенама и допунама Закона о унутрашњим пословима. Измјене и допуне Закона предлажу се у склопу укупних активности на спровођењу акционог плана за реализацију реформских активности Министарства унутрашњих послова – Управе полиције у процесу европских и евроатлантских интеграција и испуњавању препорука везаних за позив Црној Гори за чланство у НАТО-у, односно приступање Европској унији. Предложеним измјенама и допунама дефинисана су и прецизирана овлашћења полицијских службеника, у циљу што ефикаснијег реализовања полицисјких послова. Истовремено, предлог је усклађен са Закоником о кривичном поступку.

Влада је утврдила Предлог закона о измјенама и допунама Закона о јавним радио-дифузним сервисима Црне Горе. Предложена рјешења имају за циљ његово усклађивање са правилима државне помоћи у области јавних радио-дифузних услуга, јер се Црна Гора, у контексту хармонизације са правном тековином ЕУ, обавезала да ће у оквиру преговарачког поглавља 8 – Конкуренција, имплементирати правила о државној помоћи за јавне емитере, сагласно Саопштењу ЕК. Предлогом закона прецизирана је дефиниција услуга од јавног интереса када је у питању јавни радио-дифузни сервис и прописана обавеза вођења одвојеног рачуноводства за јавне услуге.

Поштујући принцип једнакости свих грађана и потребу да се очува и ојача положај рањивих друштевених група, Влада је утврдила Предлог закона о измјенама и допунама Закона о заштити потрошача. Измјенама је одредјено да се подаци на роби за одређене производе истичу на Брајевом писму, а врста ових производа, као и начин истицања на Брајевом писму прописаће се подзаконским актом Министарства економије.

Влада је утврдила Предлог закона о измјенама и допунама Закона о акредитацији којим се наставља усаглашавање са европском регулативом из ове области, омогућава виши ниво сарадње са акредитационим тијелима других држава и комплетира сет обавеза које слиједе из пуноправног чланства у Европској кооперацији за акредитацију.

У склопу редовног мониторинга преговарачког процеса са ЕУ, Влада је усвојила кварталне извјештаје о реализацији обавеза из акционих планова за 23. и 24. поглавље за период јул – септембар 2014.

Влада је прихватила Студију о сарадњи са научницима из дијаспоре у којој је анализирано постојеће стање у овој области, мјере за повратак истраживача из дијаспоре у Црну Гору, као и организовање Конференције са окупљањем истраживача из дијаспоре у 2015. години.

Разматрајући актуелну ситуацију на Универзитету Црне Горе, Влада је задужила Министарство просвјете и Секретаријат за законодавство да, у сарадњи са представницима Универзитета, убрзају израду Статута Универзитета који треба ускладити са новим Законом о високом школству. Такође, Влада је задужила радну групу састављену од представника министарстава просвјете и финансија, као и представника Универзитета, да у најкраћем року сагледа питање финансирања Универзитета и пред владу изађе са свеобухватном информацијом о тренутном стању и предлогом рјешења за одржив модел финансирања.

Влада је у циљу стварања услова за већу безбиједност грађана одгодила одлучивање о Предлогу закона о оружју. Током дискусије је исказана потреба додатног ширег сагледавања читаве области коју третира Предлог закона о оружју.

Биро за односе с јавношћу

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?