Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потписан споразум о сарадњи између Црне Горе и Пољске у области пољопривреде

MPRRMPRR

Унапређење сарадње Црне Горе и Пољске у области пољопривреде, дефинисано меморандумом о сарадњи који је данас потписан у Подгорици, ићи ће у правцу повећања робне размјене пољопривредно-прехрамбених производа између двије земље, размјени искустава и знања између државних, научних и образовних институција, пољопривредника и реализацији конкретних инвестиционих пројеката.

Споразум су у Вили Горица потписали министар пољопривреде и руралног развоја проф.др Петар Ивановић и министар пољопривреде и руралног развоја Пољске Марек Савицки (Марек Саwицки). У правцу конкретизовања будуће сарадње међу привредницима двије земље, потписан је споразум о пословно-техничкој сарадњи између пољске компаније ПОЛМОТ(произвођача пољопривредне механизације УРСУС) и АД Плодова ЦГ.

Деветочлана делегација Пољске, на челу са министром Савицким, борави у тродневној званичној посјети Црној Гори. У саставу делегације су и представници неколико компанија из области аграра. Ријеч је о узвратној посјети, након што је министар Ивановић, са сарадницима, боравио у званичној посјети Пољској, почетком јуна ове године. Том приликом договорено је интензивирање сарадње двије земље у области пољопривреде и руралног развоја, као и конкретни пројекти на том плану.

Министар Ивановић је саопштио да је на састанку са колегом Савицким и његовим сарадницима, разговарао о могућностима сарадње у областима науке, истраживања, образовања, размјени искуства и на нивоу пољопривредних произвођача и удружења, као и о јачању робне размјене између двије земље. „Пољска је земља ЕУ са завидном пољопривредном производњом. Има велико искуство у многим секторима које је потребно Црној Гори“, рекао је министар Ивановић прецизирајући да се говорило о сарадњи између савјетодавних служби, ветеринарских и фитосанитарних инспекцијских органа, али и на нивоу пољопривредника и компанија из области производње хране.

MPRR

Договорено је, како је казао министар Ивановић, да се интензивира разматрање могућности за неколико конкретних пројекти, од којих је један погон за склапање пољопривредне механизације. „Подсјећам да је Црна Гора била корисник робног кредита Пољске и да су наши пољопривредници већ били у могућности да опробају пољску механизацију. Сматрамо да можемо ићи на сљедећи технолошки нив, односно да механизација буде склапана овдје у Црној Гори, како за потребе наших пољопривредника, тако и оних из земаља региона“, рекао је министар Ивановић.

На састанку је договорено да се у оквиру „Дана Пољске“ у Црној Гори, уприличи посјета црногорских пољопривредника тој земљи. Фокус посјете био би воћарство, конкретно производња јабука и малина.

Ивановић је изразио наду да ће унапређење сарадње са Пољском у области пољопривреде привући више инвеститора из те земље у Црну Гору.

Министар пољопривреде и руралног развоја Марек Савицки изразио је задовољство продуктивном посјетом Црној Гори, и казао да су имали прилику да се упознају са настојањима црногорског Министарства пољопривреде и руралног развоја да подигне пољопривредну производњу на већи ниво, као и са активностима на пољопривредним газдинствима и компанијама. „Радујем се прилици да сарадњу у овој области подигнемо на већи ниво, што ће омогућити потписани споразум. Овај документ означава наставак сарадње, не само у робној размјени, него и области науке и технолошком смислу, али и на плану побољшања директних контаката између партнера из двије земље“, рекао је министар Савицки. Он је посебно истакао могућност сарадње у области органске производње која има растуће тржиште у ЕУ, а која, како је казао, представља важан потенцијал и у Пољској и Црној Гори.

Министар Савицки оцијенио је важним да двије земље наставе сарадњу у оквиру размјене младих пољопривредника и њихових удружења, али и студената и истраживача.

Савицки је похвалио темпо и ниво који је Црна Гора достигла у процесу преговора на путу ка ЕУ, посебно у области пољопривреде. „Неће то бити лак пут, и на њему ћете имати јаку конкурецију. С друге стране то је велика шанса, тржиште са више од 500 милиона потрошача на коме свако од нас може наћи своју позицију“, поручио је министар Савицки.

Передставници пољског министарства пољопривреде и привредници из те земље, приликом посјете Црној Гори, посјетили су и пољопривредне произвођаче са подручја Никшића, међу којима су власник највеће фарме крава Алекса Костић, као и компанију Горановић.

Изјава министра Ивановића након потписивања споразума о сарадњи у области пољопривреде између Црне Горе и Пољске

Изјава министра Савицког након потписивања спорразума о сарадњи у области пољор. између Црне Горе и Пољске

Кадрови са састанка у Вили Горица и пресс конференције, Пољска,Црна Гора

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?