Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Изјава руководиоца НЦБ Интерпол Подгорица Дејана Ђуровића поводом лишења слободе групе међународних кријумчара оружја

Објављено: 18.12.2014. 21:10 Аутор: Управа полиције
  
Уважени представници медија, 

Службеници Управе полиције Министарства унутрашњих послова – Сектора криминалистичке полиције су, у сарадњи са Агенцијом за борбу против дроге Сједињених Америчких Држава – ДЕА и Полицијом Румуније, у дужем периоду учествовали у међународној акцији у којој су спровођене мјере и радње према групи међународних кријумчара оружја, а која је резултирала лишењем слободе ових лица на нашој територији. 

Наиме, службеници црногорске полиције су, 15. и 16. децембра 2014. године, поступајући по потјерници НЦБ Интерпол Вашингтон, лишили слободе лица: 

- Кристијан Винтила (Цристиан Винтила), старог 44 године, држављанина Румуније, 
- Вирџил Флавиоу Георгеску (Виргил Флавиоу Георгесцу), старог 42 године, држављанина Румуније, и 
- Масимо Ромањоли (Массимо Ромагноли), старог 43 године, држављанина Републике Италије. 

Овим лицима се оптужницом Окружног суда – Јужног дистрикта Њу Јорк ставља на терет да су као међународни кријумчари оружја створили криминалну организацију у циљу продаје велике количине војног оружја страној терористичкој организацији – Револуционарним оружаним снагама Колумбије (ФАРЦ), у циљу вршења кривичних дјела убиства на штету америчких држављана у Колумбији. 

Винтила, Георгеску и Ромањоли су, како им се оптужницом ставља на терет, покушали да продају војно оружје, почевши од пиштоља па све до ракетних бацача, лицима за која су вјеровали да су повезана са терористичком групом. 

Како је наведено у међународној потјерници НЦБ Интерпол Вашингтон, која је расписана на основу оптужнице Окружног суда – Јужног дистикта Њу Јорк, наведена лица су, у периоду од маја до октобра ове године, створила криминалну органиузацију ради продаје оружја, укључујући митраљезе и противавионске топове, притом знајући да је оружје намијењено организацији ФАРЦ и да ће га ова терористичка организација користити против САД-а, односно за вршење кривичних дјела убиства америчких држављана и обарање америчких летјелица. 

Винтила, Георгеску и Ромањоли се потражују ради обезбјеђења њиховог присуства у кривичном поступку који се против њих води због оптужбе да су починили кривична дјела завјера ради убијања службеника и запослених лица САД-а и завјера ради обезбјеђивања материјалне подршке или ресурса за страну терористичку организацију. 

Црногорска полиција је координирану акцију ради лишења слободе ова три лица спроводила више мјесеци, у сталној комуникацији са Одсјеком за специјалне операције ДЕА у Вашингтону, Канцеларијом ДЕА у Риму и Полицијом Румуније. Активности црногорске полиције су на нашој територији спровођене у сарадњи са Врховним државним тужилаштвом – Одјељењем за сузбијање организованог криминала, корупције, тероризма и ратних злочина и Вишим судом у Подгорици. 

Лица лишена слободе су приведена судији за истрагу Вишег суда у Подгорици гдје им је рјешењем одређен екстрадициони притвор. Активности у вези са њиховим изручењем САД-у су у току. 

Успјешна реализација ове међународне полицијске акције је још једна потврда да Управа полиције Министарства унутрашњих послова Црне Горе остварује професионалну и ефикасну међународну полицијску сарадњу, те да даје значајан допринос у откривању и сузбијању најтежих кривичних дјела међународног криминала.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?