Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са сједнице Владе Црне Горе

Објављено: 19.12.2014. 00:25 Аутор: Биро за односе с јавношћу
    
Влада Црне Горе, на 94. сједници којом је предсједавао предсједник Мило Ђукановић, усвојила је Преговарачку платформу за вођење преговоре са понуђачима који су се јавили на Јавни позив за додјелу уговора о концесили за производњу угљоводоника у подморју Црне Горе, што је финални корак у овој фази реализације пројекта. Влада је већ припремила сву неопходну законску регулативу која се примењује у овој индустрији, укључујући и моделе уговора о концесији, чиме је преговарање са компанијама сведено на најмању могућу мјеру. Како је дефинисано Јавним позивом, Влада задржава право да преговара о условима са понуђачем(има) о површини на коју се односи Уговор, о трајању различитих фаза Уговора, садржају обавезног радног програма и износу гаранције у случају његовог неиспуњавања, као и о обавезама обуке за органе јавне управе и институције у овом сектору. Након завршетка преговора, који ће трајати најдуже до краја фебруара 2015. године, Влади ће бити достављен Извјештај о тендерском поступку са предлогом Уговора и предлогом Одлуке о додјели концесија, а коначну одлуку о додјели концесија донијеће Скупштина Црне Горе.

Влада Црне Горе, утврдила је Предлог закона о стечају и ликвидацији друштава за осигурање. Овим законом, у складу са правном тековином ЕУ, уређују се начин спровођења поступака ликвидације и стечаја друштава за осигурање и филијала страних друштава за осигурање, као и права и обавезе учесника у тим поступцима. Текст закона усаглашен је са Законом о осигурању и Законом о стечају, што ће омогућити транспарентнији и прецизнији поступак пред надлежним судом.

У циљу консолидовања јавних финансија локалних самоуправа, Влада је утврдила Предлог закона о измјенама и допунама Закона о порезу на непокретности. Измјене су усмјерене на повећање прихода од пореза на непокретности, подизањем доњег лимита за опорезивање, као и обезбјеђивање права општинама да за одређене категорије непокретности могу прописати вишу, односно нижу пореску стопу, у складу са својом политиком - унапређење туризма, пољопривреде, грађевинарства и сл.

На сједници је утврђен Предлог закона о измјени Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање, којим је предвиђено повећање стопе доприноса за здравствено осигурање на терет послодавца за 0,5 одсто. Повећање стопе доприноса једна је од неопходних мјера чија примјена треба да резултира подизањем квалитета здравствених услуга и бољом заштитом здравља осигураника.

Влада је утврдила Предлог закона о измјенама Закона о таксама на приступ одређеним услугама од општег интереса и за употребу дуванских производа и електроакустичних и акустичних уређаја. С обзиром на то да је важећи Закон привременог карактера, измијењеним одредбама предлаже се продужење његове примјене, чиме ће се обезбиједити 1 мил. еура додатних прихода на годишњем нивоу.

Предлогом закона о измјенама и допунама Закона о енергетици, који је Влада утврдила, уводи се дјелатност трговине биогоривима, чиме се елиминише досадашња бизнис баријера, јер важећим прописом нијесу дефинисани законски услови за обављање ове дјелатности. Такође, измјенама се проширују и овлашћења тржишног инспектора у контроли малопродајних цијена и уводи се могућност санкционисања енергетских субјеката.

Утврђен је и Предлог закона о измјенама закона о интегрисаном спрјечавању и контроли загађивања животне средине. У циљу побољшања важећих рјешења која су се у имплементацији показала недовољно практичним или непримјењивим, измјенама је предвиђено продужење рока за прибављање интегрисане дозволе до 1. јануара 2020. године.

На данашњој сједници утврђени су и предлози закона о измјенама и допунама Закона о шумама, Закона о дивљачи и ловству и Закона о водама.


Биро за односе с јавношћу
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?