Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са сједнице Владе Црне Горе

Објављено: 26.12.2014. 03:48 Аутор: Биро за односе с јавношћу

Видео: Сједница Владе Црне Горе - кадрови

У склопу реформе правосудног система, Влада Црне Горе, на 95. сједници којом је предсједавао предсједник Мило Ђукановић, утврдила је предлоге Закона о судовима и Закона о Судском савјету и правима и дужностима судија.

Закон о судовима доноси доноси значајне новине, као што су увођење прекршајног система у редовно судство, оснивањем судова за прекршаје и Вишег суда за прекршаје, као и реорганизација привредних судова, тако да се оснива један Привредни суд у Подгорици за територији Црне Горе, а престаје са радом Привредни суд у Бијелом Пољу. Посебно значајна организациона новина је централизација надлежности за кривична дјела организованог криминала, корупције, ратних злочина и тероризма у једном специјалном одјељењу у Вишем суду у Подгорици, што ће омогућити ефикасније вођење кривичних поступака за најтежа кривична дјела и специјализацију судија. Влада је оцијенила да ће нови закон, чије доношење је предвиђено Акционим планом за преговарачко поглавље 23, резултирати ефикасанијим и рационалнијим радом судова, а све у циљу јачања независности правосуђа која чини основни аспект владавине права.

Новим Законом о Судском савјету и правима и дужностима судија успоставиће се јединствен систем избора судија на нивоу Црне Горе, а на основу поступка који је транспарентан и заснован на заслугама. Предвиђено је увођење и система периодичног оцјењивања рада судија и напредовања на основу резултата рада, уређење поступка трајног упућивања судије из једног у други суд на добровољној основи, а бићеи ревидиран и поступак дисциплинске одговорности судија.

Влада је утврдила Предлог Закона о оружју и усвојила је Компаративну анализу поступака оптуживања и пресуда за кривична дјела настала злоупотребом оружја. У обједињеној расправи о овој теми Влада је констатовала да је друштвена опасност од кривичних дјела насталих злоупотребом оружја у порасту и да то у значајној мјери угрожава безбиједносни амбијент, општу и појединачну сигурност грађана. На основу података добијених од судске власти Влада је оцијенила да је казнена политика судства за ова кривична дјела неадекватна степену друштвене опасности. У том смислу, Влада захтијева од органа за спровођење закона да, у оквиру својих овлашћења, предузму све неопходне мјере како би се одлучно сузбила злоупотреба оружја.

На сједници је утврђен Приједлог закона о допуни Закона о експропријацији којим се уводи могућност брже и потпуне реализације јавног интереса, тако што ступањем на снагу одлуке о проглашењу јавног интереса држава постаје власник непокретности и корисник експропријације може одмах ући у посјед. Са друге стране овом нормом штити се и интерес власника, тако да он није доведен у неповољнији положај од оног који је имао прије експропријације.

У циљу усклађивања црногорског пореског система са правном тековином ЕУ и уклањања бизнис баријера, Влада је утврдила Предлог закона о измјенама и допунама закона о порезу на додату вриједност. У циљу унапређења инвестиционог амбијента и конкурентности црногорске економије, предложено је увођење пореских олакшица за инвестиције у високиом туризму, за изградњу хотела са пет и више звјездица, као и за инвестиције у изградњи и опремању објеката за производњу електричне енергије. Поред осталог, предложено је и да услуге игара на срећу буду ослободјене од плаћања пореза на додату вриједност.

Утврђен је и Предлог закона о измјенама и допунама Закона о пореској администрацији који треба да доведе до побољшања пореске дисциплине и односно ефикасније наплате пореза и других дажбина, што ће условити и већи прилив средстава у Буџету.

У циљу унапређења амбијента за постизање развојних циљева у стратешким привредним гранама, Влада је утврдила Предлог закона о допуни Царинског закона, којим ће се омогућити ослобађање од плаћања царине на опрему и материјал за изградњу и опремање хотела са пет и више звјездица, енергетских објеката и прерађивачких капацитета у пољопривреди

У оквиру кадровских питања, Влада је разријешила дужности директора Агенције за националну безбједност Бора Вучинића, због подношења оставке. Мирјана Милић разријешена је дужности Заштитника имовинско - правних интереса Црне Горе, због истека мандата, а на ову функцију именована је Драгану Ђуровић, судију Вишег суда у Подгорици.

На данашњој сједници Влада је утврдила и предлоге Закона о порезу на кафу, Закона о вину, Закона о кинематографији и Закона о патентима, као и предлоге закона о измјенама и допунама Закона о волонтерском раду, Закона о јахтама и Закона о идентификацији и регистрацији животиња.

Биро за односе с јавношћу

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?