Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржана девета сједница Савјета за заштиту од дискриминације

Објављено: 27.12.2014. 00:25 Аутор: Биро за односе с јавношћу

На данас одржаној сједници Савјета за заштиту од дискриминације, којом је предсједавао потпредсједник Владе и предсједник Савјета Игор Лукшић, разматрана су питања професионалне рехабилитације и запошљавања лица са инвалидитетом и предлог Закона о измјенама и допунама Закона о забрани дискриминације лица са инвалидитетом.

Савјет је оцијенио да су у погледу рехабилитације и запошљавања лица с инвалидитетом остварени одређени предуслови, уз констатацију да у наредном периоду треба покренути континуирани дијалог и процијенити начин како би се износ средстава под окриљем Фонда за професионалну рехабилитацију и запошљавање лица са инвалидитетом боље искористио, а намјенска средства увећала.

Савјет је такође пружио пуну подршку доношењу новог Закона о забрани дискриминације особа са инвалидитетом, у смислу креирања нормативних рјешења која ће системски унаприједити ту област, у пуној корелацији са постојећим законским оквирима. У том контексту, сугерисано је да се покрене дискусија свих актера о кључним питањима из те области, уважавајући међународне стандарде и актуелни тренд унапређења положаја лица с инвалидитетом у црногорском друштву.

Савјет је на данашњој сједници најоштрије осудио и нападе на ЛГБТИQ Социјални центар и позвао државне органе да се са више професионалне пажње посвете рјешавању тих случајева. У циљу комплекснијег сгледавања те проблематике, Савјет је закључио да на наредну сједницу позове директора Управе полиције, како би се дискутовало о тој теми и заједнички дефинисао сет мјера у циљу унапређења амбијента и безбједности ЛГБТ особа.

Због претходно заказаних обавеза чланова/ица Савјета, сједница је прекинута и биће настављена 12. јануара 2015. године.

Биро за односе с јавношћу

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?