Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Сусрет Гвозденовић-Ланге: Договорене активности за отварање преговора о поглављу 27

’’Министарство одрживог развоја и туризма и Влада Црне Горе посебну пажњу у преговорима са Европском унијом посвећују поглављу 27, с обзиром на комплексност питања које то поглавље обухвата - истакао је министар одрживог развоја и туризма Бранимир Гвозденовић, на данашњем састанку са шефом Одјељења за Црну Гору у Директорату за проширење Дирком Лангеом. Осврнувши се на значај тог поглавља, министар је истакао да су у Влади договорене заједничке активности које ће убрзати напоре да се преговори за то поглавље отворе током наредне године’’. 

У фокусу разговора били су даљи кораци у процесу испуњавања почетног мјерила за отварање поглавља 27 – Животна средина и климатске промјене. Саговорници су размијенили информације о досадашњим и планираним активностима, уз оцјену да је веома важно наставити процесе које подразумијева почетно мјерило, те координирано и синергетски дјеловати са осталим институцијама, у чијој надлежности су питања из ове области. У том контексту, апострофирана је потреба јачања административних и других капацитета, који ће омогућити квалитетније и ефикасније испуњавање обавеза Црне Горе.

С тим у вези, утврђена је динамика израде стратешких и других докумената и њиховог достављања Европској комисији, који представљају услов за отпочињање преговора. Имајући у виду комплексност докумената чија израда је у току или ће убрзо отпочети, на састанку је договорено да се у кратком року, посредством Делегације ЕУ у Црној Гори обезбиједи екпертска помоћ у изради тих докумената.

Саговорници су се осврнули и на потребу заштите простора улцињске Солане, уз констатацију министра Гвозденовића да су у посљедње вријеме интензивиране активности на заштити тог локалитета, те да је у координацији са Министарством пољопривреде и руралног развоја и Управом за инспекцијске послове, формиран заједнички тим у чијем фокусу ће бити сва питања од значаја за рјешавање тог проблема. Начелно је договорена заједничка посјета Солани са представницима Европске комисије током њихове посјете Црној Гори у јуну ове године.

Министарство одрживог развоја и туризма / Биро за односе с јавношћу
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?