Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са сједнице Владе Црне Горе

Објављено: 27.02.2015. 01:08 Аутор: Биро за односе с јавношћу
 
Влада Црне Горе, на 101. сједници којом је предсједавао потпредсједник Душко Марковић, размотрила је и усвојила Извјештај о спровођењу Петог годишњег националног програма Црне Горе у периоду интензивираних и фокусираних разговора са НАТО. Влада је оцијенила да реализација Програма тече планираном динамиком и Црна Гора успјешно и на вријеме реализује задатке у финалној фази прикључења НАТО-у. У наредном периоду Црна Гора ће наставити са имплементацијом постављених приоритета с намјером да, до завршетка овог циклуса МАП, у потпуности реализује преузете обавезе, како би потврдила своју спремност да буде успјешна, посвећена и кредибилна чланица Алијансе.

Влада је усвојила Други полугодишњи извјештај о укупним активностима у оквиру процеса интеграције Црне Горе у Европску унију за период јул - децембар 2014. године. У извјештајном периоду, кроз интензиван дијалог са европским партнерима, дефинисане су конкретне активности које је потребно спровести у интересу бржег напретка на путу ка ЕУ, превасходно посредством адаптације акционих планова у поглављима 23 и 24 - као поглављима од кључног значаја за укупни успјех преговарачког процеса. Фокус остаје јачање институција у правцу ефикаснијег испуњавања циљева и задатака европске агенде, са акцентом на спровођењу усвојених законских прописа у области правосуђа и обезбјеђењу предуслова за даљи економски раст.

У оквиру процеса усаглашавања националног законодавства са легислативом ЕУ, Влада је утврдила предлоге закона о измјенама и допунама Закона о сточарству и Закона о заштити добробити животиња. Доношење ових закона је један од услова за испуњавање мјерила за отварање преговора у Поглављу 12 – безбједност хране, ветеринарска и фитосанитарна политика.

Такође, на сједници је усвојена Информација о Оквирном споразуму између Владе Црне Горе и Европске комисије о правилима за спровођење финансијске помоћи Уније у оквиру Инструмента претприступне подршке за период 2014-2020. Оквирни споразум представља основ за коришћење средстава која су Црној Гори доступна кроз Ипу ИИ и односи се на цјелокупни седмогодишњи период и на свих 5 области политике.

У склопу реализације циљева задатих Програмом економских реформи Влада је усвојила предлоге мјера које су доставила министарства финансија, економије и рада и социјалног старања.

Разматрајући Информацију Министарства здравља о разлозима хитне набавке недостајућих количина љекова, сходно захтјеву Здравствене установе Монтефарм, Влада је дала сгласност за хитну набаку љекова у складу са приложеном спецификацијом у износу од 1.502.607еура, а у складу са Законом о јавним набавкама.

На сједници је верификован записник о закључцима Владе донијетим 25. фебруара 2015. године, без одржавања сједнице, на основу прибављених сагласности већине чланова Владе, у складу с чланом 10 Уредбе о Влади Црне Горе. Овим закључцима је утврђен Амандман на Предлог закона о Државном тужилаштву и повучен из скупштинске процедуре Предлог закона о избору, употреби и јавном истицању националних симбола.

Саопштење са сједнице Владе Црне Горе
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?