Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Ланге у посјети пољопривредним газдинствима у никшићкој општини: Раст квалитета и конкурентности – главни адут у освајању нових тржишта

MPRR MPRR

Напредак Црне Горе у области пољопривреде је уочљив, али треба наставити са развојем и усвајањем стандарда у производњи хране, јер је достизање конкуретности потребне за тржиште ЕУ врло захтјеван посао - оцијенио је шеф Одјељења за Црну Гору у Генералном директорату за проширење Европске комисије Дирк Ланге, након обиласка више црногорских пољопривредних произвођача.

Господин Ланге прихватио је позив министра пољопривреде и руралног развоја проф.др Петра Ивановића да током званичне посјете посјете Црној Гори, поводом састанка Пододбора за правду, слободу и безбједност, обиђе и неколико пољопривредних произвођача. Он је са министром Ивановићем обишао произвођаче воћа, млијека, меса и јаја са подручја Никшића. Циљ је био да високи представник ЕК, задужен за праћење европских интеграција Црне Горе, на терену сагледа помаке у тој области, структуру пољопривредне производње у нашој земљи, као и могућности за њено даље унапређење.

Господин Ланге је прије годину дана, први пут имао прилику да на терену упозна пољопривредну производњу у Црној Гори, током обиласка домаћинстава на сјеверу земље, које је, такође, организовало Министарство пољопривреде. “Ове године видио сам неке друге пољопривреднике, и свакако фарме крава и живинарску коју сам обишао су напредније него оне које сам раније имао прилике да обиђем”, казао је Ланге, додајући да достизање нивоа конкуретности потребног за тржиште ЕУ није лак посао.

Разговор са министром Ивановићем и посјета пољопривредницима, према ријечима господина Лангеа, промијенили су његово становиште о будућим правцима развоја ове области у Црној Гори. “Иако је моје становиште било да треба ићи само са укрупњавањем и већом производњом, министар ме је убиједио, чињеницама, да се треба фокусирати на квалитет, јер имате мале фарме и ограничене земљишне ресурсе. Дефинитивно, развој црногорске пољопривреде треба да иде у правцу побољшања квалитета, који треба да буде главни адут у проналажењу тржишних ниша. Када кажем квалитет, ту мислим и на органску производњу, али и на квалитет у цијелом ланцу, од примарне пољопривредне производње, до продаје и пласмана”, казао је Ланге.

MPRRMPRR

Он је казао да ће ЕУ имати разумијевања за концепт развоја црногорске пољопривреде у складу са њеним националним специфичностима. Заједничка пољопривредна политика ЕУ даје оквирне смјернице за све земље, али свака од њих може да гаји различитости, које треба да се уклопе у тај оквир. Разлике се прихватају и Црна Гора треба да нађе своје мјесто у пољопривреди ЕУ. “Као и за област владавине права, и за пољопривреду је најбитније да се ствари одраде и на терену. За резултате на плану усвајања стандарда у производњи хране и постизање веће конкурентности треба времена, зато треба радити на томе што прије”, оцијенио је Ланге.

Управо су раст квалитета производа, побољшање конкуретности кроз смањење трошкова производње и усвајање стандарда главни мотиви пољопривредних произвођача које је представник ЕК посјетио на подручју никшићке општине.

Министар Ивановић изразио је задовољство што је господин Ланге прихватио позив да посјети неке од пољопривредника, посебно због тога што примарни разлог посјете Лангеа Црној Гори није била пољопривреда. “Драго ми је што је нашао времена да посјети произвођаче са подручја Никшића, јер овдје има шта да види, пољопривреднике који су посљедњих година доста напредовали. Корак по корак биљежимо помаке у количини и квалитету, мислим да је то оно што се цијени од стране ЕУ. Много тога, посебно стандарди се не могу усвојити одједном, али мислим да смо добро трасирали генералну политику развоја фокусирану на квалитет”, рекао је Ивановић.

Ивановић је рекао и да се црногорска пољопривреда налази у фази озбиљнијег развоја, чему ће помоћи и актуелни ИПАРД лике пројекат подршке. “Велико је интересовање људи да почну да се баве пољопривредом. Са ИПАРД лике пројектом нећемо спријечити никога да се опроба у пољопривреди, али све је теже кренути од почетка, не због воље министра, него захтјевних стандарда. Произвођачи који су годинама радили на стандардима представљају добар примјер, како треба гледати у будућност и како се можемо изборити са конкуренцијом”, рекао је министар. Ивановић је додао и да се на пољу усвајања нових закона у области пољопривреде и безбједности хране иде у правом смјеру, ка отварању преговора у сва три преговарачка поглавља.

Посјета шефа Одјељења за Црну Гору у Генералном директорату ЕК за сусједску политику и преговоре о проширењу Дирка Лангеа и министра пољопровреде и руралног развоја Петра Ивановића пољопривредницима у Никшићу - кадрови

 

Министарство пољопривреде и руралног развоја / Биро за односе с јавношћу


 

 

 

 

 

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?