Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Каварић у Београду: Подстицати економску сарадњу двије земље

Три кључна поља сарадње Црне Горе и Србије су инфраструктура, саобраћај и енергетика, казао је министар економије Владимир Каварић на конференцији за новинаре у Београду, поводом потписивања протокола са Другог засиједања Мјешовите комисије за економску сарадњу двије државе.

Министар Каварић је нагласио да је ријеч о пројектима регионалног значаја, који подстичу конкурентност наших земаља.

Министар привреде у Влади Републике Србије Жељко Сертић, који је копредсједавајући Комисије у име српске стране, нагласио је да су на сједници Мјешовите комисије констатовани добри билатерални односи и да у наредном периоду сарадњу треба интензивирати и радити на њеном даљем унапређењу, посебно кроз редовна засиједања Мјешовите комисије као основе за јачање економских односа двије државе.

Засиједањем Мјешовите комисије обухваћено је међусобно информисање о привредној ситуацији двије земље, као и анализа билатералне трговинско-економске сарадње са предлозима за њено унапређење у областима туризма, информационо-комуникационх технологија (ИКТ), саобраћаја, пољопривреде, заштите животне средине, енергетике, те регионалне и прекограничне сарадње.

Констатовано је да постоје бројне могућности на обје стране за унапређење трговинске сарадње и билатералних улагања, а споразуми између двије владе о економској сарадњи и о узајамном подстицању и заштити улагања пружају добар институционални оквир за промоцију и заштиту инвеститора из обје земље да покрену пословне иницијативе и оснивају заједничке компаније или друге облике заједничких пројеката.

Договорено је да обје стране пруже подршку својим пословним заједницама, јавним и приватним предузећима, да истраже могућности за сарадњу и за оснивање мјешовитих предузећа у договореним областима сарадње. У том контексту, размијењене су информације о економском и инвестиционом амбијенту у двијема државама, уз податке о инвестиционим подстицајима и застити инвестиционих улагања.

Протоколом је предвиђено и да се треће засиједање Мјешовите комисије одржи у Црној Гори.

Министарство економије/Биро за односе с јавношћу
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?