Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Ивановић у Бриселу: Црна Гора корак ближе отварању преговора у области пољопривреде

MPRRMPRR

Министар пољопривреде и руралног развоја проф. др Петар Ивановић започео је радну посјету Бриселу сусретом са комесаром за пољопривреду и рурални развој Филом Хоганом (Пхил Хоган). “Потврђујем да је циљ у 2015. години отварање преговора у поглављу 11 – Пољопривреда и рурални развој” саопштио је комесар Хоган након што га је министар Ивановић упознао са ситуацијом око испуњења почетних мјерила.

Ивановић се захвалио комесару и члановима његовог кабинета на досадашњој тијесној сарадњи и континуираној подршци. “Имамо одличну сарадњу са вашим тимом. Очекујемо разумијевање за специфичности црногорске пољопривреде и процес прилагођавања ЕУ стандардима кроз дозвољене облике дерогације” – истакао је Ивановић. Комесар Хоган као кључну карику даљег развоја овог сектора истиче вишеструки значај удруживања пољопривредника, развој органске пољопривреде и обуку пољопривредних произвођача. Министар Ивановић се сагласио са значајем удруживања пољопривредника, и напоменуо да је Влада Црне Горе још 2013. године усвојила Закон о кооперативама и доставила га Скупштини Црне Горе на усвајање. Разговарано је о развоју регистара земљишта, организацији заједничког тржишта и могућем укључивању Црне Горе у иницијативама ЕУ у сусрет Лисабонској конференцији.

Директора за Западни Балкан у Генералном директорату за политику сусједства и проширење Жана Ерика Пакеа (Јеан Ериц Паqует) Ивановић је упознао са активностима у испуњењу отварајућих мјерила у поглављима 11, 12 и 13. Он је изразио очекивања да се процедура за отварање преговора покрене одмах по потврди испуњења почетних мјерила. Паке је изразио задовољство сусретом и високим степеном посвећености Министарства пољопривреде преговарачком процесу. Паке је истакао да пољопривреду сматра једним од приоритетних сектора, додавши да у наредном периоду треба наставити са финализациом процеса акредитације ИПАРД програма, процесом едукације и припреме пољопривредних произвођача за улазак у ЕУ. Ивановић је истакао да је један од циљева Министарства пољопривреде трансформација овог сектора у агро-бизнис, креирање кооператива и даљи развој тржишно орјентисане пољопривредне производње. Паке је окарактерисао црногорску пољопривреду као веома перспективну и изразио пуну подршку процесу отварања преговора.

MPRRMPRR

Током сусрета са министром Ивановићем, шеф Јединице за Црну Гору у Генералном директорату за политику сусједства Дирк Ланге захвалио се на недавној прилици да посјети црногорске пољопривредне производјаче. Додатно, он изразио је задовољство активностима и оствареним резултатима у сектору вода, и захвалио се на достављној Стратегији апроксимације за ову област. Ивановић је потврдио пуну посвећеност процесу преговора и испуњењу мјерила у сва три поглавља у области пољопривреде, и имплементацији оквирне и појединачних директива у области вода.

Са Белгијом почетак констуктивне сарадње 

Министар Ивановић сусрео се и са Федералим министром пољопривреде Белгије Вилијем Борсусом (Wиллy Борсус).  Договорена је конкретна сарадња у области органске пољопривреде, производње поврћа, система праћења животиња од фарме до финалног производа и повећања продуктивности крава. “Имали смо веома садржајан састанак са конкретним предлозима будуће сарадње. Акценат смо ставли на питања безбједности хране” истакао је Борсус и додао да су подједнако битни процеси едукације, истраживања и промоција пољопривредних производа у чему Белгија има велико искуство. “Састанак са министром Борсусом може се посматрати као почетак конструктивне билатералне сарадње. Искуство Белгије у дизајну, паковању, промоцији, модалитети сарадње пољопривредних прозивођача, као и модел праћења животиња од фарме до финалног производа су веома специфични и ефикасни” истакао је Ивановић и изразио наду да се макар један дио наведеног што прије пренесе у Црну Гору.


MPRRMPRR

Подршка у обуци и примијењеним истраживањима 

Са потпредсједницом Еуро-цонсултинг гроуп Сабином Ларуел (Сабине Ларуелле) министар Ивановић  договорио је сарадњу у области истраживања, промоције, диверзификације кроз мјере руралног развоја и лакшег приступа црногорских производа ЕУ тржишту. Представница Валонске Агенције за извоз и стране инвестиције Милена Гвозден истакла је могућност коришћења расположивих алата, помоћи које пружају програми ТАИЕX и ТWИНИНГ, чиме би се формализовала сарадња између Агенције и Министарства пољопривреде у областима на која се односе сва три преговарачка поглавља. У оквиру билатералног дијела, министар Ивановић сусрео се са директором британске компаније БАСИС Робом Симпсоном. Разговарно је о могућој сарадњи у области сертфикације и мониторинга средстава заштите биља, испитивање квалитета воде, земљишта и ваздуха. Размотрена је могућност заједничке реализације Програма обуке и Програма редовне контроле и заштите биља. “Искуство приватног сектора, компанија које реализују своје активности у више европских земаља сматрамо веома значајним. Кроз перцепцију специфичности различитих система управљања, контроле и имплементације оваквих Програма можемо доћи до адекватног рјешења и за Црну Гору” казао је Симпсон.

MPRRMPRR

 

Видео: Кадрови са састанака током првог дана посјете министра Ивановића Бриселу

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?