Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Амбасадор Пејовић у Бриселу: Поглавља 23 и 24 - оријентир будућих активности у процесу приступања Црне Горе ЕУ

MVPEIДржавни секретар за европске интеграције и главни преговарач Александар Андрија Пејовић одржао је данас у Бриселу неформални састанак са члановима Радне групе за проширење у Савјету Европске уније (КОЕЛА) и представницима Европске комисије.

Радну групу чине представници држава чланица, који непосредним праћењем и усмјеравањем тока преговарачког процеса представљају кључне сараднике Црне Горе у процесу приступања ЕУ.

Говорећи у име Европске комисије, шеф Одјељења за Црну Гору у ЕК Дирк Ланге је похвалио досадашњи напредак Црне Горе у преговорима о приступању. “Напредак постигнут у Црној Гори доказ је да политика проширења функционише онда када постоји одговарајућа политичка клима. Црна Гора је веома добар примјер у том смислу,” навео је Ланге.

Представници држава чланица ЕУ изразили су интересовање за ниво јавне подршке за приступање Црне Горе ЕУ, процес реформе јавне управе и развоја људских ресурса, као и будући положај и конкурентност црногорске привреде на заједничком европском тржишту. Похвалили су стабилан напредак у испуњавању обавеза из процеса приступања ЕУ и изнијели очекивање да ће се у наредном периоду наставити са резултатима у пракси. У том контексту, пренијели су подршку држава чланица за наставак добре динамике приступања Црне Горе ЕУ.

На састанку су размијењене информације о току преговарачког процеса, са фокусом на будуће активности у областима владавине права и економског управљања. Амбасадор Пејовић је упознао саговорнике са оствареним напретком, уз осврт на шеснаест отворених преговарачких поглавља. Такође, пружио је пресјек стања у оквиру осталих преговарачких поглавља, истакавши унутрашњу спремност Црне Горе за отварање још седам поглавља у овој години. У оквиру теме посвећене владавини права, сумирани су закључци недавног састанка представника Црне Горе и Европске комисије у Подгорици и размијењена мишљења о томе што се постигло иновирањем акционих планова за 23. и 24. поглавље.

Амбасадор Пејовић је истакао да поглавља 23. и 24. представљају срж преговарачког процеса, и у том контексту, остају оријентир свих будућих активности у наставку приступања Црне Горе ЕУ. Информисао је представнике држава чланица о реализацији активности из акционих планова, истакавши да је законодавни дио планова скоро завршен и да сада предстоји остваривање даљег напретка на терену. У том смислу, нагласио је да ће ова година бити посвећена остваривању мјерљивих резултата у пракси, а прије свега стварању неопходних услова за успостављање и функционисање будућег Специјалног државног тужилаштва и Агенције за антикорупцију.

Предмет разговора је било и економско управљање, гдје су размијењена мишљења о усвајању првог Економског плана реформи за период 2015- 2017. Амбасадор Пејовић је представио економске показатеље, истакавши да Црна Гора води фискалну политику у правцу смањења текуће потрошње и уз повећање улагања у инфраструктуру.

Министарство вањских послова и европских интеграција / Биро за односе с јавношћу
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?