Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са сједнице Владе Црне Горе

Објављено: 06.03.2015. 00:56 Аутор: БИРО ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ
 
У склопу реформе управног поступка, Влада Црне Горе, на 102. сједници којом је предсједавао предсједник Мило Ђукановић утврдила је Предлог закона о управној инспекцији. Доношењем закона унаприједиће се ниво законитости, стручности и квалитета у рјешавању управних предмета и ојачати улога управне инспекције у спровођењу инспекцијског надзора над примјеном закона и прописа у областима државне управе, службеничког система, управног поступања, локалне самоуправе, бирачких спискова и др.

Настављајући приоритетне активности које треба да омогуће динамичнији економски раст, Влада је, на предлог ресорних министарстава, усвојила развојне мјере из области туризма, пољопривреде, саобраћаја и информационог друштва. Њихово доношење предвиђено је недавно усвојеним Програмом економских реформи за Црну Гору 2015-2017, а креиране су тако да директно утичу на раст конкурентности црногорске економије и подизање квалитета живота грађана.

Влада је дала сагласност на Измјене и допуне Годишњег плана Инвестиционо развојног фонда Црне Горе за 2015. годину. На сједници је наглашено да Фонд своју пословну политику треба да води до нивоа одрживог пословања, у функцији у реализације развојних пројеката. Сходно томе, ИРФ ће водити каматну политику којом ће обезбиједити покриће трошкова свог пословања и на тај начин допринијеће додатном смањењу каматне стопе, полазећи од услова под којима ће обезбиједити средства на међунаридном тржишту капитала. Планирано је предузимање конкретних мјера у циљу развоја предузетништва, подршке развоју туризма, пољопривреде и руралног развоја, унапређења сарадње са банкама и субвенционисање камата за пројекте за које Влада утврди да представљају приоритет економског развоја.

Влада је усвојила Информацију о разлозима хитне адаптације Интерног и Инфективног одјељења Опште болнице Бијело Поље. Тим поводом задужена је Дирекција јавних радова да, из средстава капиталног буџета за 2015. годину, обезбиједи 85.000 еура за реконструкцију објекта и замјену комплетног болничког инвентара.

Усвојена је и Информација о поступку закључивања уговора са приватним апотекама за издавање љекова на рецепт. Влада је констатовала да ће реализација уговора који су закључени са 109 приватних апотека допринијети бољој доступности и квалитету снабдијевања љековима, јер ће осиганици Фонда за здравствено осигурање рецепте које прописују изабрани доктори моћи да реализују под једнаким условима у приватним апотекама и апотекама Монтефарма.

Влада је донијела и Рјешење о разрјешењу Небојше Калуђеровића дужности савјетника предсједника Владе Црне Горе за вањску политику, због преласка на нову дужност.

БИРО ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?