Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Лукшић у сједишту УН: Влада Црне Горе одговоран партнер Свјетској организацији у суочавању са савременим изазовима

Потпредсједник Владе и министар вањских послова и европских интеграција Игор Лукшић започео је вишедневну посјету Њујорку, сусретом са предсједавајућим Генералне Скупштине УН Самом Кутесом.

У разговору са Кутесом размијењена су мишљења о актуелним глобалним кретањима и потреби ефикасног дјеловања Свјетске организације у суочавању са савременим изазовима. Потпредсједник Лукшић је исказао опредјељење црногорске Владе да настави да пружа допринос и буде одговоран партнер у напорима који се предузимају на глобалном плану.

MVPEIСаговорници се сагласили да су предстојећа Конференција о финансирању за развој, Самит о пост-2015 развојној агенди и Климатски самит догађаји чији ће исход опредијелити квалитет одговора међународне заједнице на актуелне изазове. У том контексту, Лукшић је пренио чврсту подршку Црне Горе постизању међународног споразума о климатским промјенама и истакао снажну посвећеност одрживом развоју, на чијим се основама темељи развојна политика Владе.

Црногорски шеф дипломатије је такође одржао предавање на Међународном институту за мир, на тему ‘Остварење мира и безбједности путем регионалне сарадње – виђење мале државе’.

Предавање је била прилика да потпредсједник Лукшић презентира представницима дипломатског кора, УН секретаријата, академској заједници и медијима, активности Црне Горе у оквиру регионалних организација и иницијатива и виђење како најбоље искористити регионалне механизме у циљу успостављања адекватног одговора на актуелне и будуће изазове међународне заједнице, посебно оне који се односе на мир и безбједност.

Црногорски шеф дипломатије се у обраћању осврнуо на улогу малих држава унутар УН система, указујући на бенефите регионалне сарадње као све присутнијег вида дјеловања под окриљем Организације и паралелно уз рад њених органа и специјализованих агенција. Он је указао на њихову све значајнију улогу у превенцији и разрјешењу конфликата, те истакао значај мирног рјешења спорова и веће употребе дипломатских средстава, посебно медијације.

„Црна Гора је чланица Групе пријатеља медијације и интензивно учествује у Иницијативи за медијацију на Медитерану, у оквиру које ћемо наредне године бити домаћини годишње конференције“, казао Лукшић. „Посвећени смо испуњавању интеграционе агенде и свеобухватним реформама у области економије, људских права и владавине права, као и даљој сарадњи са регионалним партнерима и организацијама. Увјерени смо да тиме доприносимо како дугорочном миру и стабилности региона, тако и економском расту и бољитку црногорских грађана“, закључио Лукшић.

Министарство вањских послова и европских интеграција / Биро за односе с јавношћу
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?