Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Представљени резултати учешћа Црне Горе у процесу националних консултација у Перуу

Објављено: 16.03.2015. 17:30 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Ministarstvo održivog razvoja i turizmaУ периоду од 12 - 13. марта у Лими, у Перуу, одржан је глобални састанак ,,Дијалог о имплементацији агенде о развоју послије 2015. године: Партиципативни мониторинг учинака“, у организацији Владе Перуа, а уз подршку Владе Канаде и Републике Кореје и система Уједињених нација. Том приликом, представница Министарства одрживог развоја и туризма, Марија Мијушковић и представник НВО „Дигитализуј.ме“, Владимир Вулић, презентовали су резултате националних консултација које су спроведене у Црној Гори током претходне двије године.

Мијушковић је представила резултате Црне Горе, као једне од 11 земаља које су узеле учешће у процесу националних консултација о будућој развојној агенди за период након 2015. године. Националне консултације у Црној Гори реализоване су у сарадњи Министарства одрживог развоја и туризма, уз подршку Министарства вањских послова и европских интеграција и система Уједињених нација у Црној Гори. Процес је представљао дио глобалне дискусије која укључује цивилни сектор широм свијета, са циљем пружања подршке државама чланицама у припреми оквира за спровођење циљева одрживог развоја који ће ступити на снагу по истеку важења Миленијумских развојних циљева.

Представница Министарства одрживог развоја и туризма је истакла да, у процесу који је спроведен у Црној Гори, је ангажован већи број грађана у односу на све остале земље учеснице. Више од 12 хиљада грађана Црне Горе је директно учествовало у националним постмиленијумским консултацијама о циљевима одрживог развоја за период након 2015. године.

За потребе овог процеса Систем УН-а у Црној Гори, у сарадњи са релевантним субјектима на националном нивоу, покренуо је широку комуникацијску платформу ради прикупљања мишљења и идеја становништва о развојним приоритетима, као и начинима за праћење имплементације развојних политика за период након 2015. године.

Представник НВО „Дигитализуј.ме“, Владимир Вулић, представио је пробну фазу која се односила на тестирање web платформе на тему запошљавања у туризму, а која је спроведена у септембру 2014. године. Такође је представљен и низ платформи као што су „Буди оговоран”, „Нула корупције“ и „Отворене идеје за лијепу Црну Гору", са акцентом на многобројне предности које нуде друштвени медији у циљу промовисања, али и спровођења јавних политика.

Састанак је организован у сусрет усвајању глобалне развојне агенде за период након 2015. године за Циљеве одрживог развоја до 2030. године од стране Генералне скупштине Уједињених нација у септембру ове године.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?