Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са сједнице Владе Црне Горе

Објављено: 19.03.2015. 03:13 Аутор: БИРО ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ
  

Влада Црне Горе одржала је у сриједу, 18. марта 2015. године, 104. сједницу којом је предсједавао предсједник Мило Ђукановић. На почетку сједнице пресједник Ђукановић изразио је задовољство избором Зорице Ковачевић, Будимира Шегрта, Зорана Пажина, Павла Горановића и Предрага Бошковића за чланове Владе Црне Горе и пожелио им успјешан рад у реализацији стратешких политичких циљева. Предсједник је нагласио да су новоизабрани министри својим досадашњим професионалним и политичким ангажманом доказали да посједују капацитет за испуњавање врло захтјевних задатака и изразио спремност да им пружи пуну подршку у преузимању обавеза и вођењу ресорних министарстава.

Влада је утврдила Предлог закона о измјенама и допунама Закона о ограничавању употребе дуванских производа. Предлог Закона припремљен је у циљу даље хармонизације са прописима Европске уније и усклађивања са директивом која прописује нова текстуална упозорења о штетности употребе дуванских производа. Поред тога, у интересу заштите здравља људи и смањења употребе дуванских производа, нормативно се уређује обезбјеђивање јавног и радног простора без дуванског дима и неопходне забране продаје дуванских производа.

На сједници је усвојен и Акциони план за спровођење Стратегије развоја прерађивачке индустрије 2014-2018, за 2015. годину. Планом су утврђене мјере које ће утицати на остварење кључних циљева Стратегије: повећање запослености, повећање конкурентности, јачање извозних могућности и раст БДП-а, чиме ће се допринијети повећању конкурентности предузећа и валоризацији њихових иновативних и извозних потенцијала.

Влада је усвојила Информацију о резултатима емисије обвезница на међународном тржишту у 2015. години. Оцијенивши врло успјешном реализацију емисија обвезница, Влада је истакла да ће то, поред уштеда у трошковима финансирања, утицати на домаће финансијско тржиште и довести до пада каматних стопа, чиме ће се привреди омогућити лакши приступ средствима и јачање економске активности. Такође, на међународном плану утицаће на ставове и оцјене Свјетске банке, ММФ-а и кредитних агенција, а најбољим црногорским компанијама ће омогућити да изађу на међународно тржииште капитала и задужују кроз емисију обвезница, гдје могу очекивати повољније каматне стопе.

Влада је утврдила План редовног и инвестиционог одржавања, реконструкције и изградње државних путева за 2015. годину, с Извјештајем за прошлу годину. Планом за текућу годину предвиђене су инвестиције од 250,2 милиона еура, од чега за приоритетну дионицу аутопута Бар-Бољаре 206 милиона еура.

Утврђен је и Нацрт детаљног просторног плана за Термоелектрану Пљевља са Извјештајем о стратешкој процјени утицаја на животну средину, са Програма јавне расправе у трајању од 30 дана, а оба документа биће објављена на порталу е-управе

Разматрајући Информацију о територијалном разграничењу и подјели имовине између општина Беране и Петњица, Влада Црне је закључила да се образује Арбитражна комисија за територијално разграничење тих општина. Комисија је задужена да, у року од 60 дана, Влади достави Одлуку о територијалном разграничењу општина Беране и Петњица, са извјештајем о раду. Министарства финансија и унутрашњих послова задужена су да, након доношења ове Одлуке, Влади доставе предлог за образовање арбитражне комисија за подјелу имовине између општина Беране и Петњица.

Влада је донијела рјешења о именовањима др Нине Вујошевић и Војина Влаховића за савјетнике предсједника Владе Црне Горе.

БИРО ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?