Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Мило Ђукановић: Нема снажнијег аргумента за интеграцију у НАТО од бомбардовања 1999. године

Објављено: 25.03.2015. 05:25 Аутор: Биро за односе с јавношћу

BiroПредсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић оцијенио је да бомбардовање некадашње СР Југославије представља најбољи аргумент да Црна Гора треба да постане чланица НАТО-а. Он је, гостујући у емисији „Изазов“ Телевизије Црне Горе рекао да само подсјећање на тај данашњи дан прије шеснаест година буди негативне емоције због тога што је наша земља у једном тренутку постала мета НАТО алијансе, али је додао да све што је Црна Гора урадила након бомбаровања у протеклих 16 година можемо доживјети са нескривеним поносом.

„Црна Гора је у тим критичним данима први пут у својој историји, суочена са изазовом одлуке између рата и мира одлучила у корист мира и у корист слиједа властитих националних итнерса“ – рекао је Ђукановић додавши да је још тада заступао идеју да је национални интерес Црне Горе очување мира, „а не слијепи слијед одлука које су покушане да се донесу у Београду и у наше име од стране тадашњег београдског режима и то одлуке о сукобу СР Југославије са НАТО-м.“

„Није то изазвало опште одушевљење црногорске јавности, али сматрам да је таква одлука издржала пробу времена и да је добила потврду у свему што се касније догађало“ – рекао је Мило Ђукановић.
 
Говорећи о тадашњој одлуци Црне Горе предсједник Владе је рекао да такав став сматра „круцијално важним почетком једне нове филозофије живота у Црној Гори“.

„У Црној Гори смо кроз укупну нашу историју имали неку филозофију жртве, филозофију сталног ратовања, филозофију слиједа туђих интереса, свих оних са коијма смо историјски дијелили разна партнерства, а премало пажње и премало одговорности према властитим националним интересима. Чини ми се да смо тада отпочели са промоцијом једног новог система вриједности, савремене Црне Горе гдје управо тај култ жртве и херојске погибије уступа мјесту култу одговорне посвећености квалитету живота, дакле не смрти него живота, да почињемо не да ратујемо него да радимо, да размишљамо како кроз реформе које проводимо, што је врло одговоран и мукотрпан и далекосежан посао стварамо претпоставке да овдје живимо у миру, у мултиетничком ксладу, да живимо квалитетно запослени, да из генерације у генерацију стварамо услове за богатији живот и наше генерације и нашега потомства“ – рекао је Ђукановић у емисији „Изазов“ Телевизије Црне Горе. Додао је да сматра да ћемо ако покажемо да смо паметни да истрајемо на овом курсу посвећености раду и квалитетнијем животу, сви прије или касније, без обзира на подјеле које смо пренијели из 1999. и 2006. године бити поносни на то вријеме и на одлуке донешене у том времену“.

Мило Ђукановић је рекао да сматра да би Црна Гора није тако одлучила била „уништена у једном драстичном НАТО бомбардовању“, да данас не само да не би била независна већ бисмо „мукотрпно пролазили тек кроз почетне фазе ревиталузације и изградње онога што би било срушено као материјално добро стварано генерацијама наших претходника“. „Да не говорим о томе да смо сачували животе наших грађана“ – рекао је Ђукановић.

Ти догађаји, рекао је Ђукановић, уз искрен осјећај пијетета и саосјећање са жртвама и њиховим најближима показују да смо научили лекцију и да смо „поучени тим искуством кренули да отклањамо неке важне дефиците који су нас управо изложили тим опасностима 1999. године.

„Један дефицит којег смо отклонили је што се обновом независности одлуке сада доносе у Црној Гори, а не изван Црне Горе. На добром смо путу да отклонимо и други дефицит - да будемо за столом за којим се доносе одлуке о НАТО-у и самим тим елиминишемо могућност да Црна Гора икада више у историји буде мета НАТо савеза. Има ли поузданије поруке сигурности и безбједности једној малој земљи каква је Црна Гора од тога. Противници НАТО-интеграије и данас то искуство из 1999. године користе као неку своју убједљиву поштапалицу става против интеграције. Убијеђен сам да нема снажнијег аргумента за НАТО интеграцје Црне Горе управо од искуства 1999. године. Никада више себи не смијемо дозвлити ситуацију да се о нама одлучује тамо гдје нас нема“ – рекао је Ђукановић.

Оваква европска Србија поуздан је партнер свима у региону

Предсједник Владе Мило Ђукановић рекао је и то да процес безбједности не познаје границе, и да нико не може бити изоловано острво и да изражава задовољство тиме што Србија то и не жели.

„Србија са новом државном политиком снажно граби путем европских интеграција. Србија је данас у статусу кандидата, са очекивањем да и она и Албанија и Македонија, надајмо се ускоро отворе преговоре за чланство. Срб комуницира са НАТО-м, Србија сарађује са НАТО-м иако у у овом тренутку не декларише своју намјеру да постане чланица. До чега ће довести вријеме које је пред нама – видјећемо. Али ја мислим да оваква Србија, европски оријентисана, и оријентисана на сарадњу са сусједима веома је поуздан партнер свима нама у региону“ – рекао је Ђукановић.

Са САД искрено партнерство

Мило Ђукановић је говорећи о реформи сектора безбједности рекао да та тема више није изазов те да је Црна Гора успјела да савлада једну препреку и да се осјећа задовољство на партнерским адресама сарадњом са Агенцијом за националну безбједност Црне Горе.

Рекао је да је Црна Гора са Сједињемим Америчким Државама крајем деведесетих, када је у самом врху спољнополитичке агенде СРЈ било подручје бивше Југославије, „изградила једно веома, веома поуздано парнерство.“

„И то партнерство је била најснажнија карика билатералних међудржавних односа Црне Горе и САД. Зато нам нопошто није импоновало да на тај важан дио наше сарадње пада било каква сјенка. Уложили смо велике напоре, наишли на изузетно разумијевање, и партнерско и пријатељско у Вашингтону, отклонили све проблеме те данас можемо да кажемо да наши односи функционишиу на стари начин и да су засновани на апсолутном повјерењу у тој веома важној области што је важан темељ укупних политичких односа“ – рекао је Ђукановић. Додао је да не мисли да је посао завршен и да ће Црна Гора бити и даље под лупом и САД и свих партнерских држава.

BiroВладавина права је наш кључни изазов

Мило Ђукановић је говорећи о владавини права рекао да сматра да она представља кључни изазов Црне Горе.

„Владавину права доживљавам као питање односа свих грађана Црне Хоре према држави. Не могу нам судови ни појединачне судске пресуде допринијети повољнијој слици о владавини права. Томе морамо допринијети сви ми. То је поштовање државе не само Устава и закона него свих правила које у институцијама система успостављамо у држави. Имамо у Црној Гори тај проблем да сви гласно заговарамо владавину права све док садржина неког акта не задре у наше интересе. Тада сви покушавамо да искреирамо разлоге за наш изизетак. Не само да изузетак није прихватљив за државе као што је Црна Гора, то у малој земљи пријети да постане правило, изузеци нијесу добри ни за коју државу“ – рекао је Ђукановић. Подсјетио је да је Црна Гора усвојила сет закона који треба да осигура владавину права, да се на том пољу предано ради и да види разлог за оптимизам када НАТО буде оцјењувао испуњеност овог квалификатива.

Референдум није неопходан

Говорећи о подршци јавности чланству у НАТО-у Ђукановић је рекао да ту види простор за побољшање, тим прије што је подршка посланика односно представника политичких странака у парламенту далеко већа.

Поновио је да не сматра да је у вези са чланством у НАТО-у неопходно расписивање референдума иако о стратешким одлукама јавност може бити консултована

„Једнако тако сматрам да дио одговорности морају да преузму и људи који су добили мандат грађана да обаве посао власти. Једно од таквих питања је питање НАТО интеграција. НАТО интеграцијама Црна Гора не преноси ни зеру свог суверенитета на НАТО. Дакле, ми не доводимо у питање ништа што је записано у Уставу Црне Горе“ – рекао је Ђукановић додајући да је пут ка НАТО-у записан у Декларацији којом је јуна 2006. конституисана Црна Гора записано да наша земља жели да иде у НАТО и и ЕУ.

„Ова власт је децембра 2012. године добила мандат да повлачи све оне потезе за које вјерује да су од најбољег интереса за грађане Црне Горе“. Додао је да је готово двотрећинско увјерење посланика у Скупштини да Црна Гора треба да буде чланица НАТО-а, те да стога они који су добили мандат грађана морају бити оговорни и донијети одлуке које су им у надлежности.

„Не мислим да је обавезна демонстрација демократичности да око питања која су ми повјерења у надлежност одлучујем рапсисујући сваки дан референдум и истражујући јавно мниење него да одговорно државнички управо са ослонцем на оно што је убједљјуво већинско рапсоложење у парламенту доносимо одлуке за које смо увјерени да су у интересу црногорске будућности. Кадкада, то имамо из нашег недавног искуства, таква процјена се не подудари временски са оним што је већинско опредјељење јавности. Ја не мислим да је већинска јавност 1999. мислила да Црна Гора не треба да уђе у рат са НАТО савезом. Али мислим да је већ 2000. године увједљиво већинска јавност разумјела зашто је то била паметна одлука. Тако и данас мислим да треба истраживати јавно мнијење, треба свакако разговарати са људима на сваком кораку и убјеђивати их у исправност оваквог опредјелјенја, али када дође вријеме треба од стране оних коиј су за то овлашћени преузети одговорност и донијети одлуку која је одговорна за будућност Црне Горе“ – рекао је Мило Ђукановић у уторак у емисији „Изазов“ Телевизије Црне Горе.

БИРО ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ

Линкови за yоутубе:

2015 03 24 Предсједник Владе Мило Ђукановић гостовао у емисији „Изазов" Телевизије Црне Горе
хттп://yоуту.бе/8XСЕоиГо2Гс


2015 03 24 Мило Ђукановић – Изазов: Постигли смо значајан напредак у реформи система безбједности“
хттп://yоуту.бе/е9УАЕУ46сQс


2015 03 24 Мило Ђукановић - Изазов: Са САД смо развили веома поуздано партнерство“
хттп://yоуту.бе/ПуY9БКфАсОY


2015 03 24 Мило Ђукановић - Изазов: Владавина права је један од наших приоритета
хттп://yоуту.бе/0цСРМДгУКхг


2015 03 24 Мило Ђукановић - Изазов: Постоји још доста простора за повећање подршке интеграцији у НАТО
хттп://yоуту.бе/ТW1WНлqјХхИ


2015 03 24 Мило Ђукановић - Изазов: Референдум о чланству о НАТО-у није неопходан
хттп://yоуту.бе/ОУФп1ФифТx8


2015 03 24 Мило Ђукановић - Изазов: Криза у Украјини и на Блиском истоку помакли фокус НАТО-а са теме проширења
хттп://yоуту.бе/фw8w3ИwГеВ0


2015 03 24 Мило Ђукановић - Изазов: Нема снажнијег аргумента за интеграцију у НАТО од бомбардовања 1999
хттп://yоуту.бе/УХ95Кеп5сус


2015 03 24 Мило Ђукановић - Изазов: Европски оријентисана Србија која сарађује са сусједима веома је поуздан партнер свима нама у региону
хттп://yоуту.бе/wфТ0ЈЕБлесЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?