Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Брајовић: Инвестиције усмјеравати на кључне коридоре и боље инфраструктурно повезивање Југоисточне Европе

  
  
Министар саобраћаја и поморства Иван Брајовић, на позив потпредсједнице Владе и министарке вањских и европских послова Хрватске Весне Пусић и часописа „Тхе Ецономист Евентс“, учествовао је као почасни гост и говорник, на 3. Самиту ЕУ - Југоисточна Европа у Сплиту.

Основна тема у оквиру које је министар Брајовић говорио била је “Повезивање Југоисточне Европе кроз саобраћајну инфраструктуру". Брајовић је изразио задовољство резултатом десетогодишње интензивне сарадње земаља Западног Балкана са Европском комисијом, а производ те сарадње је креирање озбиљне платформе у области саобраћаја, чиме је остварен један од значајнијих политичких циљева - укључивање СЕЕТО свеобухватне мреже у Транс-Европску транспортну мрежу.

"Сваки инвестициони приоритет треба анализирати на један свеобухватан начин, а не као изоловани пројекат, јер одлуке које данас доносимо нијесу важне само за земље Западног Балкана појединачно, већ за читав регион и то посебно за будуће генерације којима остављамо добру базу да унапређују економску, културну и политичку сарадњу у будућности." - нагласио је министар Брајовић.

Посебан акценат министар је ставио на усмјеравање инвестиција на кључне коридоре и боље инфраструктурно повезивање са земљама Југоисточне Европе. „За Црну Гору је посебно важна реализација пројекта аутопута Бар – Бољаре који, осим што је од непроцјењивог значаја за државу, представља везу са земљама окружења и са значајним коридорима на Балкану и шире. Црна Гора такође снажно подржава изградњу Јадранско-јонског аутопута, а сада међу нашим партнерима имамо и Републику Хрватску и вјерујемо у њихову пуну подршку за убрзано финансирање овог пројекта”.- истакао је Брајовић

„Црна Гора је у последње двије деценије уложила значајна финансијска средства у побољшање свих видова саобраћаја. Унапријеђена је национална путна мрежа, значајна финансијска средства усмјерена су на унапређење капацитета и пружања услуга на два црногорска међународна аеродрома Подгорица и Тиват. Сличне планове имамо и за наредни период и то првенствено за аеродром у Тивту, који из године у годину биљежи значајан раст саобраћаја.

За наше прилике велика средства су уложена и у санацију главног жељезничког правца у Црној Гори, а то је пруга Бар – граница са Србијом и даље повезивање са Београдом. Међутим, то је пројекат којем ћемо у наредном периоду посветити још више пажње, како бисмо капацитете ове пруге, као главне везе са луком Бар, искористили у највећој могућој мјери.“ – нагласио је Брајовић у свом излагању.

Министар Брајовић је оцијенио да је Црна Гора и до сада била веома посвећена политичкој и економској сарадњи, како би допринијела стабилности и развоју Западног Балкана, те да ће и убудуће бити поуздан партнер. Током Самита, црногорски министар се сусрео са хрватским колегом Синишом Хајдар Дончићем, са којим се сагласио да се билатерални односи са Републиком Хрватском заснивају на начелима добросусједства, разумијевања и сарадње, те пуном узајамном уважавању, уз драгоцјену и континуирану подршку Хрватске у процесу европске и евроатлантске интеграције Црне Горе.
 
    
Министарство саобраћаја и поморства / Биро за односе с јавношћу
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?