Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарство пољопривреде и руралног развоја и Федерални институт за процјену ризика Њемачке потписали споразум о сарадњи

MPRR

Министар пољопривреде и руралног развоја проф.др Петар Ивановић и предсједник Федералног института за процјену ризика СР Њемачке (БфР) Андреас Хенсел потписали су данас у Подгорици Споразум о сарадњи двије институције у области безбједности хране. Основни циљеви сарадње су успостављање снажније мреже процјењивача ризика, повећање квалитета научног процјењивања ризика и јачање стручне оспособљености експерата.

Споразумом су предвиђени редовна размјена информација од значаја за безбједност хране, научна и технолошка сарадња, трансфер знања, подршка процесу акредитације лабораторија и метода истраживања, поршка младим истраживачима из Црне Горе и друго.

БфР је независна научна агенција Савезне Републике Њемачке одговорна за припрему и подношење стручних извјештаја и мишљења о безбједности хране и хране за животиње, као и за безбједност супстанци и производа. БфР подноси извјештаје Савезном Министарству за храну и пољопривреду Савезне Републике Њемачке.

Министар Ивановић је након потписивања споразума оцијенио да из дана у дан расту ризици у области безбједности хране. „Због тога споразум који смо потписали представља валидну основу не само за трансфер знања и модерних технологија базираних на искуствима Њемачке, већ ће нам помоћи у изградњи бољег система за процијену ризика са којима ћемо се суочавати у наредном периоду. Поред размјене информација, добили смо могућност да наше младе људе шаљемо у Нјемачку на разне врсте обуке, семинара, тренинга програма и стручног оспособљавања, па све до заједнничког учешћа на пројектима који се односе на питања процјене ризика, и подршке у поступку акредитације лабораторија и појединих лабораторјских метода“, казао је Ивановић.

Министар је истакао да је професор Хенсел један од водећих ауторитета у овој области, не само у Њемачкој, него и свијету, те да на бази овог споразума отварамо могућност сарадње и са другим земљама у којима је Савезни Институт за процјену ризика Њемачке био веома упсјешан. 

Господин Хенсел је подсјетио да је безбједност хране и хране за животиње предуслов за трговину на ЕУ тржишту, што значи да у Црној Гори треба успоставити стандарде исте као и у другим земљама чланицама. „Постоје два аспекта безбједности хране. Први је безбједност хране који се односи на јавно здравље потрошача, а други је одлука о избору прехрамбеног производа која је на потрошачима, односно избјегавање било какве преваре у контексту хране. Што се тиче заједничке праксе, прво треба сазнати које су то опасности које носе прехрамбени производи, а друга је процјена“, рекао је Хенсел.

Говорећи о конкретној подршци њемачког института Црној Гори у овој области, Хенсел је казао да би почели са аналитичким радом, односно анализирали би безбједност хране и хране за житовиње, а потом и на плану процјене ризика.

Хенсел вјерује да ће Црна Гора успјешно успоставити систем безбједности хране према ЕУ стандардима, наводећи да су и неке мање чланице Уније то успјеле.

Видео: Кадрови са потписивања Споразума о сарадњи МПРР и Федералног института Њемачке,

Видео: Изјава министра Ивановица након потписивања споразума о сарадњи у области безбједности хране

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

 

 

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?