Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Лазовић са извршним директорима Телекома, М:тел-а и Теленора: Потреба заједничког ангажовања на достизању циљева из Стратегије информационог друштва

BiroПотпредсједник Владе и министар за информационо друштво и телекомуникације проф. др Вујица Лазовић разговарао је данас са извршним директорима компанија Црногорски Телеком, М:тел и Теленор, Рудигером Шулцом, Владимиром Лучићем и Мајклом Малвебом.

На састанку су размијењена мишљења о стању на тржишту електронских комуникација у Црној Гори, новим технолошким трендовима и сарадњи водећих оператора са Владом и Министарством на даљем развоју информационог друштва.

Сагорници су се сагласили о потреби заједничког ангажовања државе и телекомуникационих компанија на достизању циљева утврђених Стратегијом информационог друштва Црне Горе, који су у складу са Стратегијом ЕУ 2020 и који имају посебан значај у преговарачком процесу са Европском унијом.

Сарадња мора бити фокусирана на даље активности које се тичу унапређења широкопојасног приступа интернету, повећања коришћења интернета, као и даљег развоја интернет писмености, у смислу повећања нивоа електронске спремности друштва да одговори изазовима овог високоразвијеног и брзорастућег тржишта. Такође је истакнута потреба даљег образовања кроз могућу реорганизацију студијских програма за школовање специјализованих ИТ стручњака, за шта је потпредсједник Лазовић најавио разговоре са академском заједницом.

Потпредсједник Лазовић је најавио да ће ускоро бити упућен позив свим операторима за јавно-приватно партнерство , у циљу заједничког подстицања даљег развоја, нарочито фиксног широкопојасног приступа интернету, ради превазилажења тзв. дигиталног јаза, што је такође један од циљева поменутих стратегија.

На састанку је било ријечи и о роминг иницијативи, као и о паду прихода мобилних оператора због све већег коришћења бесплатних апликација као што су Вибер и WхатсАпп, са чиме се суочавају и оператори на глобалном нивоу.

Кабинет потпредсједника Владе / Биро за односе с јавношћу

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?