Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Нумановић у Тирани: Регионална сарадња кључ успјеха на путу ка ЕУ и НАТО

Министар за људска и мањинска права др Суад Нумановић боравио је 30. марта 2015. године у радној посјети Албанији, гдје је имао сусрете са министром социјалне заштите и омладине Ерионом Вељиајем (Ерион Велиај) и министарком образовања и спорта Љиндитом Николом (Линдита Николла). 

„Црна Гора је демократска држава у којој мултикултуралност постоји вјековима и која је посвећена поштовању и заштити људских и мањинских права” - рекао је министар Нумановић својим саговорницима, нагласивши да Влада Црне Горе води проактивну политику поштовања и заштите положаја и права мањинских народа, не само кроз законодавни оквир, већ и кроз институције које штите и заступају њихова права. Он је нагласио да мањински народи и друге мањинске националне заједнице и њихови припадници имају право изражавања, чувања, развијања, преношења и јавног испољавања националног, етничког, културног, вјерског и језичког идентитета, као дијела њихове традиције. У том циљу, како је нагласио Нумановић, усвојен је Закон о мањинским правима и слободама, као дио нормативног оквира за остваривање тих права, а развијени су и институционални механизми као што су Фонд за мањине и Центар за очување и развој културе мањина. 

Школске 2014-2015, за упис кандидата из Црне Горе на универзитете у Албанији додијељено је укупно 208 квота. Говорећи о томе, министар је подсјетио да је за систем образовања веома битно пратити потребе на тржишту рада, те би у будућем периоду требало да квоте које се нуде студентима за студирање у Албанији буду одговор на потребе тржишта рада у Црној Гори. 

Министар Нумановић је указао и на значај који Влада Црне Горе придаје реформама у оквиру преговарачког процеса за приступ ЕУ, нарочито у оквиру преговарачких поглавља 23 и 24. Говорећи о томе, он је нагласио да су остварени резултати у процесу приступања потврда јасног опредијељења Црне Горе на путу европских и НАТО интеграција, те да је у том процесу веома битна подршка коју Црна Гора има од сусједних држава. Министар је казао да је Црна Гора више пута исказала спремност да своје искуство из преговарачког процеса подјели са сусједним државама, а Албанија је свакако једна од њих, те је у том смислу доступна сва помоћ која им је неопходна у преговарачом процесу са ЕУ. 

Саговорници су се сагласили да би у Комитету за мањине Албаније требало да буде укључен и представник црногорске мањине у Албанији. На састанцима је покренута иницијатива да се размотри могућност да се у основне школе у општини Скадар, гдје је заступљена црногорска мањина, уведе као факултативни предмет црногорски језик, којег би могли изучавати сви ученици. 

Министар Вељиај и министарка Никола указали су да је досадашња сарадња између Црне Горе Албаније била веома добра, и изразили спремност да Албанија током ове године пружи снажну подршку за чланство Црне Горе у НАТО. 

У разговорима је закључено да је регионална сарадња кључ успјеха на путу ка ЕУ и НАТО, те да је у интересу свих држава на Западном Балкану да ту сарадњу унапређују кроз регионалне институционалне механизме, који ће омогућити ефикасну реализацију постављених циљева.

Министарство за људска и мањинска права / Биро за односе с јавношћу
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?