Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Гвозденовић у Будимпешти: Потреба ширења и диверзификовања сарадње између Црне Горе и Мађарске

BiroДелегација Црне Горе, коју је предводио министар одрживог развоја и туризма Бранимир Гвозденовић, боравила је у дводневној посјети Мађарској, поводом одржавања четврте сједнице Мјешовите комисије за економску сарадњу између Црне Горе и Мађарске, која је одржана у Будимпешти.

Сједницом су предсједавали министар Гвозденовић и државни секретар за економску дипломатију у Министарству вањских послова и трговине Мађарске Левенте Мађар, који су по завршетку потписали и Протокол са сједнице.

Гвозденовић и Мађар су оцијенили да постоји значајан простор за унапређење међусобне сарадње, имајући у виду недовољно искоришћене потенцијале у претходном периоду. То потврђује и иницијатива за усаглашавање споразума о сарадњи између ЕXИМ банке и Инвестиционо развојног фонда Црне Горе, која је покренута са циљем да се подстакну мађарске инвестиције у Црној Гори и искористе предвиђена средства у износу од 45 милиона еура.

Министар Гвозденовић је рекао да су мађарске инвестиције у Црној Гори једне од најзначајнијих, јер је ријеч о улагањима у телекомуникације, банкарство и туризам.

Обострано је исказана заинтересованост и предложене мјере за поновно успостављање директне авио линије Подгорица - Будимпешта, а разматрана је и могућност повезивања Будимпеште са Подгорицом, преко Београда, унапређењем жељезничке инфраструктуре.

Сједница Мјешовите комисије одржана је у циљу предузимања активности на унапређењу економске сарадње између Црне Горе и Мађарске, те њеног ширења и диверсификовања у областима од заједничког интереса, као што су мала и средња предузећа, енергетика, пољопривреда, туризам, заштита животне средине, наука и технолошки развој, образовање и култура, здравствена индустрија и др.

У циљу унапређења сарадње у области заштите животне средине и националних паркова, Гвозденовић се састао са министром пољопривреде Мађарске Шандором Фазекашом, а покренута је иницијатива и за потписивање Меморандума о сарадњи у тим областима.

Министар Гвозденовић се сусрео и са извршним директором мађарске ЕXИМ банке Золтаном Урбаном, са којим је размијенио мишљења о могућој сарадњи те институције са релевантним црногорским институцијама, у циљу креирања заједничког програма за развој висококвалитетног туризма, којим би се подстакла инвестициона сарадња.

Одржан је састанак и са представницима Министарства националне економије и Мађарске агенције за промоцију инвестиција, на којем је било ријечи о могућностима сарадње у области туризма и инвестиција.

Министарство одрживог развоја и туризма / Биро за односе с јавношћу

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?