Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Реаговање Владе Црне Горе на тврдње изнијете у „Слободној Далмацији“ у тексту „Црна Гора отима хрватско море и вадит ће нафту“

Објављено: 25.04.2015. 21:50 Аутор: Биро за односе с јавношћу
Поводом тврдњи изнијетих у суботу, 25. априла 2015. године, у хрватском дневном листу „Слободна Далмација“ у тексту под насловом „Црна Гора отима хрватско море и вадит ће нафту“ објављеном на насловној страни и на странама 2 и 3 саопштавамо јавности да Влада Црне Горе ни једног тренутка није прекршила Протокол о привременом режиму уз јужну границу из 2002. године. Стога је тврдња изнијета у наслову и у тексту неистинита.

Управо је Влада Црне Горе, у циљу заштите својих интереса, уложила преговор хрватској страни и међународним инстанцама због кршења протокола приликом расписивања хрватског тендера за давање концесија за истраживање нафте и гаса у морском подручју који представља спорну територију.

Тендер за истраживање и производњу угљоводоника који је актуелан у Црној Гори не примиче се простору између азимута 206 и 231, које је спорно подручје између двије државе. Напротив, ми смо први тендер орјентисали на простор који покрива југоисточни дио подморја Црне Горе, односно према граници с Албанијом. Ово је познато и „Слободној Далмацији“ која је и сама објавила 09. 08. 2013. године (чланак је и данас доступан на интернету на адреси: хттп://слободнадалмација.хр/Хрватска/табид/66/артицлеТyпе/АртицлеВиеw/артицлеИд/218120/Default.аспx) мапу истраживања која сама по себи оповргава тврдње из данашњег текста.

Влада Црне Горе остаје посвећена преговорима око утврђивања коначног приједлога текста посебног споразума којим би се двије државе обратиле Међународном суду правде у Хагу, а у циљу достизања коначног рјешења у најбољем интересу за обје државе.

  
БИРО ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?