Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка Ковачевић учествовала на конференцији „Оквир ЕУ за сузбијање рада на црно”

Министарка рада и социјалног старања Зорица Ковачевић учествовала је у Дубровнику на конференцији „Оквир ЕУ за сузбијање рада на црно”, коју је организовало Министарство рада и пензијског система Хрватске уз подршку Европске комисије. Ова конференција је окупила министре рада чланица Европске уније, као и земаља Југоисточне Европе и високе представнике Европске комисије и Међународне организације рада. 

Европска комисија је изразила потребу за унапређење међудржавне сарадње, размјену искустава и установљавање општих принципа за вршење инспекције између држава чланица, у сузбијању рада на црно.Сузбијање могућих злоупотреба у контексту слободе пружања услуга, заштита права радника, омогућавања једнаких услова за пружаоце услуга и сарадње надлежних органа држава чланица, циљеви су који су довели до усвајања Директиве Европског парламента и Савјета 2014/67/ЕУ о упућивању радника у оквиру пружања услуга и измјене Уредбе ЕУ бр.1024/2012 о административној сарадњи путем Информационог система унутрашњег тржишта (’’Уредба ИМИ’’).

Имајући у виду да ће ефикасна имплементација Директиве, као и успостављање сарадње међу државама чланицама у оквиру Европске платформе за унапређење сарадње у превенцији и спрјечавању рада на црно представљати изазов за државе чланице, оцијењено је да је неопходно побољшати ту сарадњу, не само између држава чланица, већ и између земаља Југоисточне Европе, у циљу размјене искустава о могућим мјерама које треба заједничким снагама спровести на сузбијању ове појаве.

Државе чланице Европске уније и државе приступнице моћи ће да користе фондове ЕУ, како би јачале капацитете јавних установа у сузбијању рада на црно и промовисале структурне реформе у овој области. Надаље, потребно је свеобухватно и системски приступити стратегијама, мјерама и политикама заснованим на детаљној анализи ситуације и прикупљеним подацима за прецизније утврђивање рада на црно и мјерама за његово сузбијање.

Очекује се да ће закључци конференције у Дубровнику допринијети сузбијању ове појаве кроз испуњавање циљева које је поставила Европска платформа за сузбијање рада на црно, поред осталог и коришћењем ЕУ фондова као полазном основом за предстојеће промјене.


Министарство рада и социјалног старања / Биро за односе с јавношћу
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?