Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка Пејановић Ђуришић у Букурешту: Снажна подршка Румуније на путу ка НАТО

Министарка одбране проф. др Милица Пејановић-Ђуришић, током званичне посјете Министарству одбране Румуније, састала се са својим колегом - министром одбране Мирчом Душом. Министарка Пејановић - Ђуришић је информисала домаћина о реформама које Црна Гора спроводи у области одбране у контексту евроатлантских интеграција, изразивши очекивање да ће до краја 2015. године бити испуњени сви услови да Црна Гора добије позивницу за прикључење НАТО-у. С тим у вези, истакла је посвећеност наше земље имплементацији планираних активности у оквиру интензивираног и фокусираног дијалога са НАТО.

Министарка Пејановић-Ђуришић се захвалила на континуираној подршци Румуније евроатлантским и ЕУ аспирацијама Црне Горе, акцентирајући помоћ Румуније у области обуке и усавршавања припадника Војске Црне Горе и Министарства одбране, чиме се стварају услови за унапређење интероперабилности са НАТО. Исказала је и увјерење да ће Румунија у наредном периоду још интензивније подржати Црну Гору у остваривању њених стратешких државних приоритета.

Министар Душа позитивно је оцијенио реформе које Црна Гора спроводи у правцу својих стратешких циљева, нагласивши значај учешћа припадника Војске Црне Горе у међународним мисијама и операцијама што је видљиво кроз ангажман у Авганистану. Оцијенио је да би чланство Црне Горе у НАТО додатно допринијело свеукупној стабилизацији прилика у региону и обећао пуну подршку Румуније на том путу.

Министарка Пејановић-Ђуришић се састала и са предсједником Представничког дома Парламента Румуније Валериу Згонеом, са којим је размијенила мишљења о активностима Црне Горе на плану евро-атлантских интеграција. Министарка је истакла важност посвећености НАТО-а политици „отворених врата“, која ће додатно унаприједити безбједност у региону у свијетлу савремених безбједносних изазова и пријетњи. Господин Згонеа је нагласио важност реформи које Црна Гора спроводи, истичући да је наша држава најближа за добијање позивнице за пуноправно чланство у Алијанси.

Током посјете Букурешту, министарка Пејановић-Ђуришић је разговарала и са министром вањских послова Румуније Богданом Аурескуом. Министарка се захвалила на подршци Румуније и истакла важност даљих интензивних дипломатских активности фокусираних на проширење НАТО-а и упућивање позивнице Црној Гори до краја ове године. Министар Ауреску поновио је снажну подршку Румуније евро-атлантским интеграцијама Црне Горе и нагласио спремност његове земље да та питања држи актуелним у оквиру НАТО.

У саставу црногорске делегације били су и амбасадор Црне Горе Милан Беговић, начелник Дирекције за међународну сарадњу, п.пук Саша Јовановић и начелник Одјељења за развој ГШ ВЦГ, п.пук Илија Даковић.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?