Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Марковић са представницима Вишеградске четворке: Напори Црне Горе у овој години усмјерени ка добијању позива за НАТО

Вишеградска четворка ће наставити да подржава Црну Гору у њеним европским и евроатлантским приоритетима, нарочито у вези чланства у НАТО - саопштили су политички директори министарстава вањских послова Мађарске, Чешке, Пољске и Словачке на састанку са потпредсједником Владе Душком Марковићем. Састанку су присуствовали и извршна директорка међународног Вишеградског фонда Карла Вурстерова и амбасадор Словачке Франтишек Липка.

Потпредсједник Марковић је изразио задовољство традиционално блиским односима и партнерством Црне Горе са државама Вишеградске четворке и истакао значај подршке коју пружају Влади у остварењу њених спољно-политичких циљева – чланства у НАТО и ЕУ. Он је нагласио да је за Црну Гору у овој години највећи приоритет добијање позива за чланство у НАТО и да су сви државни напори усмјерени ка том циљу.

„Црна Гора мора показати да је зрела држава која не само да поштује стандарде међународне политике, већ их и успјешно примјењује. Кључно услов прогреса на који се фокусира Влада јесте владавина права, а у оквиру тога и два најважнија елемента – ефикасност правосуђа и борбе против корупције - рекао је Марковић. Он је подсјетио да су значајне реформе већ у току и да су резултати видљиви, посебно у дијелу законодавног оквира. „Даље активности биће усмјерене на јачање капацитета и кредибилности институција“ - истакао је потредсједник Владе.

Саговорници су похвалили резултате које је Црна Гора постигла у реформи правосудног и обавјештајног система и истакли значај црногорског чланства у НАТО не само за регион, већ и шире. У том контексту, Вишеградска четворка ће наставити да буде адресант позитивних порука о Црној Гори према НАТО-у, будући да у овој фази преговора показује стабилност - закључили су представници Вишеградске четворке.

Кабинет потпредсједника Владе / Биро за односе с јавношћу
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?