Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 112. сједнице Владе Црне Горе

Објављено: 15.05.2015. 00:24 Аутор: Биро за односе с јавношћу

Владе Црне Горе, на данас одржаној 112. сједници којом је предсједавао предсједник Мило Ђукановић, размотрила је и усвојила усмену информацију о примјени Закона о странцима, при чему је, исказујући још једном своју потпуну приврженост политици дефинисаној Законом, прихватила приједлог да примјена појединих законских одредби које регулишу запошљавање странаца буде одложена до 1. новембра ове године. Влада се опредијелила да прихвати компромисно рјешење како због неблаговремене припреме послодаваца не би била отежана ионако тешка ситуација у реализацији туристичке сезоне, која је условљена екстерним разлозима, при чему је и овом приликом наглашено да ће након тог рока Закон бити примијењен досљедно и цјеловито. Имајући у виду да су конкретна законска рјешења дефинисана на основу објективног стања на тржишту рада, Влада је задужила надлежне ресоре да мотивишу послодавце да дају активан допринос припреми домаће радне снаге, како би се предуприједили проблеми у наредном периоду постигли пуни ефекти у спровођењу утврђене политике.

Влада Црне Горе је размотрила и усвојила Информацију о статусу АД Луке Котор и донијела закључак којом је омогућен несметан рад Луке Котор и у раздобљу након истицања Уговора о коришћењу морског добра. У расправи је наглашено да, иако је Лука Котор била у обавези да успостави уговорни однос са Лучком управом као регулатором, органи управљања и поред инсистирања Министарства саобраћаја и поморства и Лучке управе нијесу предузули било какве активности за испуњење ове своје законске обавезе. Полазећи од чињенице да 17. маја 2015. године престаје да важи Уговор о коришћењу морског добра, наметнула се потреба привременог правног регулисања статуса Луке Котор до окончања процедуре у вези са додјелом концесије, сходно Закону о лукама. Влада је донијела закључак да се привремено уступа на коришћење АД Лука Котор дио морског добра у Котору на период од 120 дана, почев од 18. маја 2015. године, односно до завршетка процедуре за додјелу концесије. У доношењу ове одлуке Влада се руководила значајем Котора за туристичку понуду у овој сезони, јер би због одсуства легалног обављања дјелатности Луке Котор био онемогућен прихват и сервисирање бродова и јахти и посебно наглашено питање сигурности и безбједности пловидбе и боравка брода у луци.

Влада је донијела Одлуку о измјени Одлуке о образовању Комисије за праћење поступања надлежних органа у истрагама случајева пријетњи и насиља над новинарима, убистава новинара и напада на имовину медија, којом су именовани нови чланови из Агенције за националну безбједност и Управе полиције због одласка у пензију, односно престанка функције досадашњих чланова. Током дискусије је констатовано да Влада неће мијењати своју политику у односу на медије, али да јасно указује да неће ни прихватити злоупотребу Комисије којој је једном већ продужен мандат и која не може бити супститут за државне институције.

Поред осталог, Влада је донијела и Одлуку о именовању Државне комисије за технички преглед радова на изградњи аутопута Бар-Бољаре и образовала Арбитражну комисију за територијално разграничење општина Плав и Гусиње.

БИРО ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?