Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка Сања Влаховић у Милану одликована орденом “Стелла Д’Италиа”

Видео: Министарка Сања Влаховић у Милану одликована орденом “Стелла Д’Италиа” - кадрови

BiroМинистарка науке проф. др Сања Влаховић данас је у Милану одликована највишим признањем које Предсједник Италије може додијелити једном странцу, орденом ”Стелла Д’Италиа” или златном Италијанском звијездом, за изузетне доприносе у промоцији и очувању италијанске културе, трацидиције и националног богатства. Министарки Влаховић орден је уручио предсједник Научно-истраживачког Савјета Италије проф. др Луиђи Николаис у једном од најзначајнијих здања у Милану, умјетничкој галерији “Пинацотеца Брера”.

Уручујући орден, професор Николаис је окупљеним гостима у Галерији Брера рекао: ”Моја је част и задовољство, јер највише признање предсједника Италије иде неком ко на најљепши могући начин промовише нашу земљу у својој земљи и ко је својим залагањем дао максималан допринос изузетној научној сарадњи Црне Горе и Италије. Министарко Влаховић, био сам и још сам увијек свједок тога, тим је моје задовољство данас веће. Од срца Вам честитам”.

Орден Италијанске звијезде успостављен је 1947. године, под називом Звијезда Италијанске солидарности, и у то вријеме се додјељивао за изузетне доприносе странцима у промоцији Италије након ИИ Свјетског рата. Од 2011 преименован је у орден “Звијезда Италије” и додјељује се за изузетне доприносе странцима у промоцији и очувању италијанске културе, традиције и националног богатства. Орден има три нивоа, а највиши ниво - златна Звијезда Италије доноси се указом Предсједника Републике Италије.

Након свечаног чина додјељивања ордена, министарка Влаховић је заједно са проф. Николаисом отворила велику научну изложбу под називом „дал QУАДРО ал ПИАТТО“ (Од слике до тањира - између умјетности, науке и гастрономије). Ријеч је о догађају посвећеном сликарству, храни и истраживањима о прехрани.

Наком свечане церемоније отварања изложбе, која је дио ЕXПО-а, министарска Влаховић је заједно са делегацијом Црне Горе, коју предводи предсједник Филип Вујановић, присуствовала прослави Националног дана Црне Горе на ЕXПО-у.

Министарство науке / Биро за односе с јавношћу

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?