Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Ђукановић и Матарела: Пуна подршка Италије интеграцији Црне Горе у ЕУ и НАТО

Објављено: 26.05.2015. 22:01 Аутор: Биро за односе с јавношћу
                                     

Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић примио је предсједника Републике Италије Серђа Матарелу, који борави у званичној посјети Црној Гори.

Прва посјета предсједника Италије независној Црној Гори, круна је политичких и укупних односа двије државе и потврда њиховог пријатељства, оцијенили су предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић и предсједник Републике Италије Серђо Матарела.

Предсједник Ђукановић изразио је захвалност предсједнику Матарели за допринос Италије, регионалној стабилности, обнови црногорске независности као и на подршци интеграционом путу Црне Горе и региона.

„Црна Гора и Италија дијеле универзалне демократске вриједности које посебан значај имају на простору испреплетаним разликама, какав је Балкан. Стога је питање стабилности региона, кључно питање економског и укупног напретка, демократског и привредног равоја“, казао је предсједник Ђукановић, и истакао да је „интеграција друго име за стабилност Балкана“.

Захваљујући на истрајној и принципијелној подршци Италије интграционим процесима Црне Горе и региона, премијер Ђукановић је указао на посвећеност Владе Црне Горе реформама које спроводи са циљем остваривања амбијента за квалитетнији живот свих грађана, привлачење инвеститора, и пуној интеграцији Црне Горе у ЕУ и НАТО.

Предсједник Италије је, исказујући задовољство пријатељском добродошлицом истакао изузетан допринос Црне Горе очувању регионалног мира у годинама препуним искушења. Посебно је подвукао да је Црна Гора примјер како треба обновити независност, очувати мултиетнички склад, афирмисати суживот и толеранцију и дати кључни допринос регионалној сарадњи, која је предуслов за даљу интеграцију балканских земаља.

Италијански предсједник је увјерен да допринос стабилности Западном Балкану својом активном политиком мора пружити и Европска унија, која ће, како је рекао, бити комплетна тек када и земље са ових простора буду у потпуности интегрисане.

„Црна Гора успјешно савладава дионице пута интеграције у ЕУ и НАТО“ – казао је предсједник Матарела, исказујући очекивање да ће на темељу резултата које Црна Гора остварује до краја године добити позив за чланство у Алијанси.

Предсједници Ђукановић и Матарела су заједнички оцијенили да двије државе на темељу одличних политичких односа настављају да граде успјешну економску сарадњу реализујући значајне пројекте у области енергетике и подстичући ширење заједнице инвеститора у Црној Гори.

Значајном је оцијењења и размјена искустава у области образовања и науке, мобилности младих и афирмацији њиховог друштвеног ангажмана у корист развоја заједнице у којој живе.
Заједнички је оцијењено да ће реализација заједничких инфраструктурних пројеката који ће повезати државе региона међусобно и са Европском унијом, допринијети даљем развоју и укупном напретку.

БИРО ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?