Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 113. сједнице Владе Црне Горе

Објављено: 29.05.2015. 00:07 Аутор: Биро за односе с јавношћу

Владе Црне Горе, на данас одржаној 113. сједници којом је предсједавао потпредсједник Душко Марковић, утврдила је Предлог закона о измјенама и допунама Закона о мањинским правима и слободама. Основни циљ доношења закона је даље јачање институционалне подршке остваривању мањинских права и слобода, транспарентности и ефикасности процедура приликом расподјеле средстава за реализацију пројеката очувања и развоја националних, односно етничких посебности мањинских народа и других мањинских националних заједница и њихових припадника у области националног, културног, језичког и вјерског идентитета, као и прецизирање статуса савјета. Основни правци реформе Фонда за мањине су фокусирани на спрјечавање објективно могућег конфликта интереса, увођење двостепености код одлучивања о пројектима који се финансирају из средстава Фонда и раздвајање управљачке од пословодне функције.

Влада се упознала са Информацијом о стању свих неизмирених обавеза Фонда за здравствено осигурање Црне Горе. Потврђујући одлучност да се спријечи нерационална и неоправдана потрошња у сектору здравства, Влада је задужила Министарство здравља да у року од 15 дана достави детаљну информацију о разлозима и динамици непланиране потрошње по појединачним позицијама. Полазећи од законских обавеза и одговорности за заштиту здравља грађана, Влада је задужила Министарство финансија да исплати 21 милион еура, ради измирења приоритетних дугова Фонда, у складу са Закључком Владе Црне Горе број 08-1070, од 8. маја 2015. године.

Влада се упознала и са Извјештајем о раду Комисије за праћење поступања надлежних органа у истрагама случајева пријетњи и насиља над новинарима, убистава новинара и напада на имовину медија, за период јун - септембар 2014. године и октобар 2014. - јануар 2015. године. У расправи је оцијењено да су органи за спровођење закона, чији представници учествују у раду Комисије, благовремено и у складу са законом одговорили на захтјеве Комисије, као и да су проблеми у вези недостављања тражене документације проистекли из околности да Агенција за заштиту података личности није на захтјев Управе полиције доставила мишљење.

На сједници је усвојена Информација о статусу заштите улцињске Солане и планираним развојним активностима на овом подручју, са захтјевом за обезбјеђење финансијских средстава за солану „Бајо Секулић“- стечајног дужника. Имајући у виду еколошки значај Солане, Влада је из Текуће буџетске резерве одобрила позајмицу Привредном суду, у циљу хитне санације инфраструктурних постројења чије функционисање је од пресудног значаја за очување специфичног биодиверзитета на подручју Солане. Након продаје стечајног дужника ова средства биће враћена Буџету Црне Горе.

Влада је усвојила Информацију о рјешавању захтјева бивших запослених у АД Аутопревозно Никшић и донијела закључке који ће, у складу са претходним договором министарке рада и социјалног старања, министра финансија и предсједника општине Никшић, омогућити рјешавање тог питања.

У оквиру кадровских питања, Влада је донијела рјешење о именовању за савјетника предсједника Владе Миодрага Радуновића, ранијег министра здравља.

БИРО ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?