Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка Пејановић-Ђуришић на 2БС Форуму: Чланство у НАТО - гарант очувања основних вриједности црногорског друштва

Министарка одбране проф. др Милица Пејановић-Ђуришић сасатала се, на маргинама петог 2БС Форума који се одржава од 04. до 06. јуна у Бечићима, са замјеником помоћника државног секретара америчког Стате Департмента Хојт Брајаном Јием.

Министарка Пејановић-Ђуришић информисала је саговорника о резултатима у процесу реформе система одбране и о актуелностима и динамици интензивираног и фокусираног дијалога. Очекујући позитиван одговор партнера на постигнуте резултате, истакла је да чланство Црне Горе у НАТО представља најбољи гарант очувања основних вриједности црногорског друштва и стварања услова за даљи развој. Такође, поновила је увјерење да Црна Гора у НАТО-у доприноси регионалној стабилности, због чега ће наставити посвећено да ради на испуњавању постављених критеријума.

Хојт Ји је истакао да је Црна Гора до сада остварила значајне резултате на евроатлантском путу, доприносећи јачању мира и стабилности у региону и шире. Нагласио је евидентан напредак у реализацији кључних реформи у претходном периоду, нарочито у сектору одбране и безбједности. У контексту очекиваног позива за чланство у Алијансу до краја године, изразио је спремност САД за наставак пружања подршке у том процесу.

Министарка Пејановић- Ђуришић састала се и са министарком вањских послова Грузије Тамаром Беручашвили. коју је упознала са реформама које су у току, као и оствареним резултатима, нарочито у процесу евроатлантских интеграција. нагласивши при томе значај међусобне подршке.

Министарка Беручашвили је истакла значај чланства Црне Горе у НАТО и казала да напредак Црне Горе на евроатлантском путу представља охрабрење и за остале државе аспиранте.

Министарство одбране / Биро за односе с јавношћу

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?