Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Будимпешта: Црна Гора остварила одличан напредак у процесу приступања ЕУ

Објављено: 30.06.2015. 23:00 Аутор: МВПЕИ

BiroЦрна Гора је остварила одличан напредак у процесу приступања ЕУ и може рачунати на даљу пуну подршку Мађарске на европском путу, саопштено је током састанака државног секретара за европске интеграције и главног преговарача амбасадора Александра Андрије Пејовића с представницима мађарске Владе и Парламента.

Током сусрета с државним секретарому Кабинету предсједника Владе Саболчом Такачом размијењена су мишљења о оствареним резултатима и будућим обавезама у сусрет чланству у ЕУ.

Црна Гора, кроз спровођење укупних реформи и добру динамику напредовања према чланству, оправдава указано повјерење ЕУ и држава чланица и наставља да буде позитиван примјер на Балкану, истакао је Такач. Он је пренио да Мађарску радује сваки позитиван искорак Црне Горе и да ће, у том циљу, наставити да пружа сву потребну подршку Црној Гори како би несмањеном динамиком наставили да напредујемо према чланству у ЕУ.

Амбасадор Пејовић је захвалио на подршци коју Мађарска пружа Црној Гори у процесу приступања, кроз реализацију различитих пројеката подршке и вишеструких видова екпертизе, како у оквиру Министарства вањских послова и трговинеМађарске, тако и преко ресорних министарстава. Упознао је саговорника с актуелним тренутком у процесу приступања и пренио одлучност црногорске Владе да несмањеним интензитетом настави спровођење започетих реформи.

Приликом састанка с државним секретаром у Министарству правде Борном Беркеом, било је ријечи о актуелностима у оквиру поглавља која се односе на владавину права. Мађарска страна је похвалила спроведене реформе, посебно у дијелу заокруживања законодавног оквира у области правосуђа и превенције корупције.

На одвојеним састанцима у Министарству вањских послова и трговине које је имао са замјеником министра др Ласлом Сабом, државним секретаром Левентом Мађаром и генералним директором за европске послове Ласлом Дуксом, разговарано је о финализацији и будућем спровођењу Акционог плана за унапријеђено партнерство између Црне Горе и Мађарске за период 2014-2015. и областима у којима је Мађарска спремна да пружи експертску подршку у преговарачком процесу. Амбасадор Пејовић је упознао саговорнике с календаром предстојећих догађаја и активности, као и са кључним изазовима и потребама из интеграцијског процеса. У том правцу је истакнута важност наставка одржавања интензивне комуникације и сарадње у циљу размјене знања и преноса мађарског искуства из приступног периода.

Приликом посјете Парламенту, главни преговарач је имао састанак с предсједником скупштинског Одбора за европске послове Рихардом Хорчиком.

Амбасадор Пејовић је упознао саговорника с актуелним тренутком у процесу приступања и изнио очекивање да ће се добра динамика процеса наставити отварањем осталих преговарачких поглавља.

Обострано је изражено задовољство садржајном и блиском сарадњом администрација двије државе. Још једном је пренијето да ће Мађарска наставити да пружа чврсту политичку, експертску и техничку подршку интеграционим процесима Црне Горе у ЕУ и НАТО.

МИНИСТАРСТВО ВАЊСКИХ ПОСЛОВА И ЕВРОПСКИХ ИНТЕГРАЦИЈА

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?