Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Подстицаји од три до 10 хиљада еура за нова радна мјеста

Објављено: 01.07.2015. 22:32 Аутор: Министарство економије

Секретаријат за развојне пројекте у Влади Црне Горе расписао је данас Јавни оглас за учешће у поступку додјеле средстава за подстицање директних инвестиција на основу Уредбе о подстицању директних инвестиција.

„Овај позив се односи на све домаће и међународне предузетнике. На овај начин покушавамо да подстакнемо оно што нам је у овом моменту најважније а то је развој индустрије и отварање нових радних мјеста, дакле у индустрији и у Сјеверном дијелу Црне Горе“ рекао је министар економије Владимир Каварић коментаришући објављивање Јавног позива.

Министар Каварић је нагласио да се на овај начин Црна Гора „дефинитивно препознаје као земља која има најбољи бизнис амбијент у овом дијелу свијета“.

„Јавним позивом који је данас отворен и који ће трајати до 01. септембра сви они који су кадри да инвестирају преко 500.000 еура у индустријска постојења и да запосле преко 20 људи долазе у конкуренцију да добију субвенције које по радном мјесту износе између три и десет хиљада еура“ истакао је министар Каварић.

Уз све конкурентске предности Црне Горе за улагања са становишта бизнис амбијента, министар Каварић је подсјетио и на споразуме о о слободној трговини са ЕУ, ЦЕФТА, ЕФТА, Турском, Украјином, Русијом.
„Сви они који инвестирају у Црну Гору могу да рачунају на тржиште од преко 800 милиона људи имајући у виду све оне погодности које пружају ови споразуми“ закључио је министар Каварић.

Јавним огласом је предвиђено да се средства за подстицање директних инвестиција могу додијелити за инвестиционе пројекте чија је минимална вриједност улагања 500.000 еура и којима се обезбјеђује отварање најмање 20 нових радних мјеста у року од три године, од дана закључивања уговора о коришћењу средстава.

Средства за подстицање директних инвестиција могу се користити за финансирање инвестиционих пројеката који обезбјеђују отварање нових радних мјеста и доприносе привредном и регионалном развоју Црне Горе.
Превиђени су финансијски подстицаји од три до десет хиљада еура по новом радном мјесту, у зависности од броја бодова који су дефинисани Уредбом.

Критеријуми за додјелу средстава за подстицање инвестиција су референце инвеститора; ефекат инвестиционог пројекта на продуктивност добављача и других привредних субјеката из Црне Горе који послују у истом сектору индустрије; одрживост инвестиционог пројекта; ефекти инвестиционог пројекта везани за истраживање и развој; ефекти инвестиционог пројекта на људске ресурсе; оцјена утицаја на животну средину; обим међународног промета; ефекти инвестиционог пројекта на развој мање развијених јединица локалне самоуправе и писмо о намјерама локалне самоуправе у којој инвеститор намјерава да улаже.

Јавни позив је отворен до 01. септембра 2015. године.

Министарство економије

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?