Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 118. сједнице Владе Црне Горе

Објављено: 02.07.2015. 23:59 Аутор: Биро за односе с јавношћу

Влада Црне Горе, на данас одржаној 118. сједници којом је предсједавао потпредсједник Душко Марковић, донијела је Правце развоја Црне Горе 2015-2018. године. Стратешки циљ развоја Црне Горе је повећање квалитета живота у дугом року, а новим документом потврђени су раније утврђени циљеви и правци развоја који су усклађени са стратегијом “Европа 2020”, уз иновирање развојних мјера и пројеката, односно њихово прилагођавање актуелном стању, као и развојним стремљењима ЕУ. У складу са расположивим потенцијалима, туризам, енергетика, пољопривреда и рурални развој и прерађивачка индустрија препознати су као приоритетни сектори развоја Црне Горе. У оквиру основних праваца развоја (паметни, одрживи и инклузивни раст) и области политика, конципиране су кључне мјере, пројекти и средства за њихову реализацију. Укупна процијењена вриједност планираних пројеката и развојних мјера износи 2.889.114.374 еура.

Влада је утврдила Приједлог закона о животној средини који представља кровни закон у тој области. Новим законом уређују се принципи заштите животне средине и одрживог развоја, субјекти, инструменти и мјере заштите, приступ информацијама, учешће јавности, приступ правосуђу у питањима животне средине, финансирање у животној средини и друга значајна питања из ове области. Предложени Закон поставља основ за доношење других аката којима ће се национално законодавство у потпуности ускладити са европским, констатовано је на сједници.

Влада је усвојила Извјештај о спровођењу Плана унутрашње реорганизације јавног сектора у 2014. години. Основни циљ Плана је стварање ефикасне, економичне и ефективне јавне управе, која почива на најбољим међународним стандардима и праксама. Разматрајући Извјештај, Влада јеконстатовала низак степен реализације активности из Акционог плана, поготову када се ради осмањењу броја запослених у јавном сектору, што намеће потребу да се преиспитају циљеви и конкретне активности утврђене овим стратешким документом.

Разматрајући Информацију о примјени Закона о државним службеницима и намјештеницима, Влада је оцијенила да се Закон спроводи у пракси, али да постоје одређени проблеми у имплементацији појединих законских рјешења који се негативно одражавају на успјешност остваривања његових основних циљева. У том смислу, Влада је донијела одговарајуће закључке којима се додатно потенцирају обавезе досљедне примјене Закона.

Влада је усвојила Извјештај о стању рјешавања управних ствари у 2014. години, са оцјеном стања и предлогом мјера. Остварени резултати указују да је обезбијеђена примјена успостављених основних начела и правила општег управног поступка, а нарочито је значајно да је смањен број неријешених управних предмета којима је законски рок истекао. Посебно је истакнуто да су органи државне управе, у великој већини, омогућили странкама да добију јасна и транспарентна објашњења о начину рјешавања њихових захтјева, а доношењем интерних аката странкама је олакшано предузимање правних радњи у поступку остваривања њихових права. Влада је утврдила и конкретне мјере које ће се предузети у циљу унапређења законитости, ажурности, ефикасности и економичности у поступању министарстава и других органа управе у управним стварима, а самим тим и побољшања квалитета услуга које органи власти пружају грађанима и другим корисницима.

Влада је одгодила одлучивање о Приједлогу одлуке о давању претходне сагласности општини Будва за отуђење непокретности, која се налази у захвату Детаљног урбанистичког плана „Будва центар“ у Будви, ради неопходних техничких корекција предложеног текста.

БИРО ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?