Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Бошковић говорио на састанку Платформе Западног Балкана за образовање и науку

Министар просвјете мр Предраг Бошковић учествовао је на Четвртом састанку Платформе Западног Балкана за образовање и науку, који се одржава у Абанији.

У свом обраћању, министар Бошковић је посебну пажњу посветио проблематици високог образовања, усклађености образованог система са потребама тржишта рада, изазовима и очекивањима реформе у тој области, осврнувши се и на Програм стручног оспособљавања високошколаца, који Влада Црне Горе спроводи већ три године. Бошковић је нагласио да је за усклађеност образовног система и тржишта рада потребна јача сарадња послодаваца и образовних институција, али и успостављање система каријерног праћења студената након завршетка образовних програма. 

“У Црној Гори се ради на реализацији овог пројеката, који ће помоћи да на квалитетан начин креирамо уписну политику и пратимо каријерно кретање свршених студената, јер треба још више да радимо на успостављању и унапређењу каријерног савјетовања на свим нивоима образовања”, казао је Бошковић.

Бошковић је представио и резултате Студије о потребама тржишта рада у области високог образовања, у којој је учествовало 600 послодаваца. Студија је рађена у оквиру пројекта “Високо образовање и истраживање за иновације и конкурентност", који је финансиран из кредита Свјетске банке. 

“Послодавци су указали на недостатак тзв. меких вјештина свршених студената, практичног знања и познавање страних језика. Реформом високог образовања са аспекта кадрова, инфраструктуре, а прије свега квалитетније наставе, желимо да отклонимо ове недостатке, али и да подигнемо ниво конкурентности наших високообразовних установа на тржишту образовања у региону и шире”, казао је Бошковић. 

У циљу веће усклађености тржишта рада и образовног система радиће се и на промоцији одређених образовних програма који нијесу популарни код младих, као што су: природне науке, пољопривреда и електротехника, а тежња је да се створе још бољи услови за запошљавање младих, од којих се очекује да континуирано унапређују знања и вјештине. 

Четврти састанак Платформе Западног Балкана за образовање и науку отворио је предсједник Владе Републике Албаније Еди Рама.



Министарство науке и Биро за односе с јавношћу
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?