Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Званично кренули радови на иновационо-предузетничком центру Технополис у Никшићу

Објављено: 29.07.2015. 21:28 Аутор: Министарство науке
 
    
Министарка науке проф. др Сања Влаховић, предсједник општине Никшић Веселин Грбовић и директор Дирекције јавних радова Жарко Живковић обишли су данас иновационо - предузетнички центар Технополис у Никшићу, чиме је обиљежен почетак радова на изградњи овог значајног објекта који треба да допринесе повезивању науке и бизнис сектора, што је један од стратешких циљева ресора науке. Пројекат реализује Министарство науке уз подршку Инвестиционо-развојног фонда Црне Горе, Министарства пољопривреде, Министарства за информационо друштво и телекомуникације и Општина Никшић.

Након обиласка терена и разговора са извођачима радова, министарка Влаховић, предсједник Грбовић и директор Живковић дали су изјаве за медије.

Подсјећања ради, Дирекција јавних радова 15. јула. 2015. године потписала је Уговор о грађењу са конзорцијумом: ¨Нови Волвоx¨ доо Подгорица и ¨Техноградња¨ доо Пљевља. Вриједност уговора је 1.664.867,89 €, а технички рок за завршетак уговорених радова је 8 мјесеци. Стручни надзор над извођењем предметних радова вршиће конзорцијум: ¨Архиплан ЦГ¨ доо Подгорица, ¨Планплус¨ доо Подгорица, ¨Инг Инвест¨ доо Даниловград и ¨Ларс фире¨ доо Подгорица.

Иновационо предузетнички центар Технополис директно ће допринијети стављању науке и иновација у функцију привредног развоја, који ће омогућити оснивање иновативних малих и средњих предузећа и смањење незапослености, са циљем усмјерења младих у предузетништво и стварање нове вриједности кроз иновације. Објекат ће располагати простором за развој малих, средњих и микро предузећа, старт уп компанија, а садржаће и лабараторију за биохемију, лабараторију за индустријски дизајн, модерни дата центар, мултимедијалну салу и интернет кафе.

Напомињемо, Научно-технолошки (НТ) паркови врста су индустријског парка и ријеч је о објектима који представљају агломерацију малих и средњих предузећа (МСП) у домену високих технологија, повезану са образовним и истраживачким институцијама. Научно-технолошки паркови обезбеђују инфраструктуру и услуге за активности окупљених малих и средњих предузећа, првенствено некретнине и пословни простор, олакшавају процес трансфера технологије, и намијењена су подстицању привредног развоја региона у ком се налазе. У научно-технолошком парку се окупљеним фирмама пружа читав спектар услуга које им доносе битне предности у односу на конкуренцију. Циљ оснивања парка јесте реиндустријализација, регионални развој и стварање синергије.

Министарство науке
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?