Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Уговором о дугорочном закупу острва Ластавица са тврђавом Мамула заштићени државни интереси

Објављено: 31.07.2015. 00:08 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Министарство одрживог развоја и туризма, у циљу пуне информисаности црногорских грађана у вези са тумачењем одређених чланова Уговора о давању у дугорочни закуп острва Ластавица са тврђавом „Мамула“, саопштава сљедеће:

Поступак давања у дугорочни закуп острва Ластавица са тврђавом Мамула спроведен је у складу са Уставом Црне Горе и релевантном законском регулативом, а Орасцом као закупац је у обавези да поступа у складу са свим важећим црногорским законима у вези са локацијом, ризортом и будућим пословањем.

Давање у дугорични закуп ове локације као непокретног културног добра у државној својини је у складу са Законом о државној имовини, будући да је у питању имовина којом располаже Црна Гора, и која може бити дата у закуп на 49 година, одлуком Скупштине на предлог Владе.

Такво располагање није у супротности са Законом о заштити културних добара. Овај закон предвиђа да непокретно културно добро може бити дато у закуп до 90 дана, уколико није спроведен поступак јавног оглашавања. Пошто је у случају острва Ластавица са тврђавом „Мамула“ спроведен поступак јавног оглашавања у складу са Законом о државној имовини објављивањем међународног јавног тендера, нема мјеста тврдњама да постоје ограничења прописана Законом о заштити културних добара, тако да закуп може трајати 49 година.

Тачно је да је овим Законом наведено је да се непокретно културно добро у државној својини може дати на коришћење путем концесије, али истовремено овај Закон не ограничава могућност другачијег располагања непокретним културним добрима. Изузетак је управо отуђење из државног власништва које је стриктно забрањено. Међутим, Уговором са компанијом Орасцом није ни предвиђено отуђење него дугорочни закуп, док острво и тврђава „Мамула“остају у власништву државе.

Поступак давања у дугорочни закуп спроведен је у складу са Законом о државној имовини – чланом 10 овог Закона утврђено је да културно добро „представља добро од општег интереса“. Добра од општег интереса којима располаже Црна Гора, према истом Закону, су између осталог и споменици кулутре у својини Црне Горе и културно-историјска добра, ако нијесу у власништву других правних и физичких лица. Члан 39. овог Закона утврђује да се ствари и добра у државној имовини могу давати у закуп.

Важно је напоменути да острво са тврђавом задржава карактер културног добра током читавог периода закупа. Тврђава је регистрована као споменик културе што је чињеница у потпуности позната закупцу.

Отвореност тврђаве за јавност на тај начин обезбијеђена је чланом 5. Закона о заштити споменика културе којом је поред осталог утврђено да „свако има право да под једнаким условима, индивидуално или колективно, користи културна добра“. Орасцом је, као закупац, у обавези да поступа у складу са свим важећим законима у вези са Локацијом, Ресортом и Пословањем, што је децидно утврђено чланом 16. Уговора о дугорочном закупу. То значи да је Орасцом у обавези да поступа и у складу са Законом о заштити културних добара и његовим одребама које се односе на обезбјеђивање права приступа културном добру свима.

Будући да се дугорочним закупом ограничава право својине државе, то је за упис таквог ограничења неопходна цлаусула интабуланди. Давањем закупцу ове клаузуле, држава се заправо само саглашава да се ограничење њеног права – тако што ће бити успостављен дугорочни закуп – може уписати у катастар непокретности. Упис се врши у Г листу. Таквим уписом се не мијења карактер права које закупац, односно Орасцом, стиче Уговором о дугорочном закупу. То значи да Орасцом никако не може успоставити право својине на предмету локације, односно, овим Уговором никако не може постати власник Ластавице нити Мамуле.

Члан 44.1. у којем се помиње цласусула интабуланди је врло стриктан и гласи: „Дугорочни закуп успостављен овим Уговором о закупу региструје се у надлежном регистру непокретности. ЗАКУПАЦ региструје своје право дугорочног закупа у надлежном регистру уз писано одобрење ЗАКУПОДАВЦА (цлаусула интабуланди), које потоњи даје приликом Затварања.“

Из свега наведеног је сасвим јасно да су Уговором о дугорочном закупу острва Ластавица са тврђавом Мамула заштићени државни интереси, обезбијеђена законитост, строги механизми контроле, као и референтан и међународно угледан инвеститор.

Министарство одрживог развоја и туризма

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?