Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Сусрет потпредсједника Марковића са делегацијом Пољске: Позив Црној Гори за чланство у НАТО од стратешког значаја и за регион и за Европу

Објављено: 27.08.2015. 21:15 Аутор: Служба за односе с јавношћу
Потпредсједник Владе Душко Марковић примио је данас делегацију Републике Пољске, коју је предводио Марек Биернацки, министар-координатор и државни секретар у Кабинету предсједника Владе.

У разговору су размијењена мишљења о процесу евроатлантских интеграција Црне Горе и, у том контексту, о питањимаа обавјештајно-бебзбједносног система, савременим изазовима и пријетњама, као и сарадњи обавјештајних служби Црне Горе и Пољске.

„НАТО представља структуру која може обезбиједити и очувати мир и сигурност на Балкану и одлука о позиву Црне Горе за чланство у Алијанси је од стратешког значаја не само за Црну Гору, већ и за регион Западног Балкана и Европу у цјелини“ – рекао је Биернацки.

Пољски министар-координатор је похвалио посвећеност Црне Горе очувању и промовисању демократских вриједности и истакао да његова земља подржава напоре Црне Горе на путу за чланство у НАТО, истичући да Влада Републике Пољске подржава наше евроатлантске аспирације не само у војном, већ и политичком и економском смислу. Нагласио је да Пољска цијени улогу Црне Горе у очувању стабилности и безбиједности у региону и да кроз искуство у процесу интеграција може пружити Црној Гори потребну експертску помоћ и подршку.

Делегација Пољске је оцијенила да Црна Гора чланством у НАТО-у почиње ново раздобље његовања и унапређивању демократских стандарда.

Потпредсједник Марковић се захвалио на континуираној подршци Пољске евроатлантским аспирацијама и укупном демократском развоју Црне Горе, истичући да су политика и безбиједност кључне за развој и укупне реформе које наша држава спроводи на путу за чланство у НАТО.

„Црна Гора своје успјехе на пољу реформи заснива на политичкој и безбједносној стабилности и Влада у континуитету ради на унапређењу безбједносног сектора, посебно обавјештајне заједнице” - рекао је потпредсједник Владе Црне Горе.

Вицепремијер Марковић се осврнуо и на напоре које наша земља улаже у стварање интегрисаног система безбиједности, објаснивши да се Црна Гора опредијелила за координацију служби безбиједности у оквиру Вијећа за националну безбиједност, на чијем челу се налази предсједник Владе.

Говорећи о актуелним безбједносним изазовима и пријетњама, потпредсједник Марковић је нагласио потребу снажења институционалних капацитета безбједносног система како у обавјештајном, тако и у репресивном смислу. С тим у вези је подсјетио да је Биро за оперативну координацију и усклађивање активности органа који чине обавјештајно безбједносни сектор формиран ради унапређења законодавства, снажења оперативних капацитета и људских ресурса за борбу против савремених безбједносних ризика.

Саговорници су се сагласили да је сарадња безбједносних служби двију држава изграђена на постојаним темељима, али да је могуће да буде додатно оснажена, како би и у будућности била успјешна.. Пошто државе већ традиционално његују добре билатералне односе на свим нивоима, Биернацки је поновио спремност Пољске да успостави тјешњу сарадњу са обавјештајним сектором Црне Горе.

Оцијењено је да ова посјета представља додатни импулс јачању сарадње Црне Горе и Пољске и да је партнерски однос двију држава од драгоцјене важности у наредним фазама имплементације евроатлантских стандарда.


Служба за односе с јавношћу

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?